Afstand: 30 kilometer

Waar: Elburg (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een Hanzestad-wandeling vanaf de Vischpoort in Elburg naar de Dijkpoort in Hattem. Onderweg doorkruist de wandeling ‘Landgoed Zwaluwenburg’ en ‘Landgoed IJsselvliedt’.

Met de haven van Elburg op de achtergrond worden de veters van de wandelschoenen strak getrokken voor een wandeling tussen twee historische stadspoorten. Via het kruispunt van de Noorderwal en de Havenstraat gaat de route onder de eerste poort door: de Vischpoort, gebouwd in de vijftiende eeuw en ondertussen verschillende aanpassingen ondergaan.

De wandeling steekt het historische centrum door en trekt in de richting van de Zuiderzeestraat weg en daar wordt het asfalt ingeruild voor een zandpad. Tussen de velden door trekt dit oude kerkenpad naar het eerste landgoed. De schapen in de wei hebben maar matig interesse in de voorbijtrekkende wandelaars.

In de tuinen van A. Vogel doen nog een paar laatste bloemen hun uiterste best om nog een beetje extra kleur aan het herfstlandschap te geven.

De brede zandpaden van het landgoed worden opgevolgd door een paar fietspaden met vooral uitzicht over de weilanden van de Veluwe. Na een hele verzameling kilometers over de verharde weg slaat de route nog een keer een paar bospaden in, een welkome afwisseling voor de voeten.

Net voor de bebouwde kom van Wezep in zicht komt volgt de wandeling het zandpad over ‘Landgoed IJsselvliedt’. Nog een laatste lang recht zandpad voor route via het viaduct de A28 oversteekt voor de laatste kilometers van de wandeling.

Nog een paar kilometers tussen de weilanden door voor het silhouet van Hattem zich aftekent. De finish komt in zicht. De laatste meters van de wandeling gaan onder de Dijkpoort door en de wandeling eindigt op de tweede noordwal van de dag.

Ps. onderweg zijn er weinig mogelijkheden voor een pauze. De wandelgroep besluit nog een klein stukje aan de wandeling toe te voegen en uit te blazen, de voeten te luchten en stoere wandelverhalen te vertellen bij de herberg. Algemene indruk van de wandeling: een afwisselende wandeling met een aantal mooie stukken, maar ook een paar saaie verbindingsstukken.

Facebooktwitter