Afstand: 21 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Deze Hanzestadwandeling wandelt van de ‘Dijkpoort’ in Hattem naar ‘Cellebroederspoort’ in Kampen. De wandeling volgt voor het grootste deel de dijk langs de IJssel.

Met een hefstzonnetje op het gezicht kunnen de wandelschoenen in stelling worden gebracht voor een Hanzestedenwandeling. De uitgestippelde route trekt van Hattem, via Zalk naar Kampen. De ‘Dijkpoort’ is het startpunt van de wandeling. Met een goed wandeltempo in de benen valt het op dat de zon ondertussen verscholen is gegaan achter het grijze wolkendek.

Het eerste deel van de route volgt de weg onderlangs de dijk wat het uitzicht beperkt. Eenmaal voorbij de ‘Oude IJsselbrug’ ligt de weg bovenop de dijk, op een zonnige dag met een wijds uitzicht over de IJsseldelta. Vandaag is het een stuk grijzer en met de eerste stortbui losgebarsten is het tijd om de paraplu uit te klappen. Het uitzicht is daarmee beperkt tot het scherm van de paraplu. Binnen drie kilometer staat het water een centimeter hoog in de schoenen. Bij het informatiebord over de havezate ‘Buckhorst‘, een roofridderburcht waarvan nu niet meer over is dan een printen en verhalen, even tijd om adem te halen.

Wanneer Zalk bereikt wordt, wordt besloten om het backup team te bellen. Het is even twijfelen. Wordt de wandeling afgebroken of toch een noodpakket organiseren inclusief droge sokken. De lichte strepen in de grijze lucht trekken de wandelaar over de streep: het wordt het noodpakket.

Nu het droog is, is er meer tijd om het landschap te bekijken. Tussen de IJssel en de dijk liggen verschillende kolken , niet alleen druk bezocht door vissers maar ook door een hele verzameling vogels.

Bij de Zande buigt de route van de dijk af om via de weilanden  naar Kampen door te steken. Vol goede moed wordt de weg gevolgd. Met weer een regenbui die losbarst en een hek van het project ‘ruimte voor de rivier’ dat de weg verspert zakt de wandelmoed in de natte schoenen. Er zit niets anders op om terug te wandelen (onder de paraplu) en via het fietspad naar Kampen te lopen.

Met de kerktorens, de windmolens en de brug van Kampen in beeld, worden de laatste kilometers afgehandeld. Onder de Cellebroederspoort door, op zoek naar een plek om de natte sokken om te wisselen voor een paar droge uit het noodpakket.

Ps. de wandeling is te combineren met ‘Van poort tot poort 1’ tot een wandeling van 52 kilometer. Algemeen oordeel over de wandeling: niet de meest boeiende wandeling, maar de afstand en het weer (eindeloos veel regen, soms een beetje zon en dan toch weer een stortbui) waren een mooi trainingsrondje voor de wandelweek in Wales over twee weken. Met een beetje geluk is dan het weer in Wales niet veel slechter.

Facebooktwitter