Afstand: 19 kilometer (498 hoogtemeters)

Waar: Llanthony (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Vanaf Llanthony Priory via Hatterrall Ridge naar Capel y Ffin. Uitzicht op Engeland en Wales. In de wandeling worden een paar stiles overwonnen, niet allemaal even standaard.

De parkeerplaats bij Llanthony Priory is een goede uitvalsbasis voor wandelingen in de vallei.  Op zon- en feestdagen is de parkeerplaats tot de laatste beschikbare plek bezet maar buiten deze dagen is het geen probleem om er ruimte te vinden. Munt besluit dat vandaag de route tegen de klok in wordt gelopen, dat betekent binnen de eerste kilometer al het echte klimmen kan beginnen. Het wandeltempo zakt maar gestaag worden de hoogtemeters opgeteld.

Stug volhouden en regelmatig even stil staan om het veranderende uitzicht op de vallei op te nemen brengt de wandelaar uiteindelijk op de top van de heuvelkam. Op een een redelijk heldere dag als vandaag zijn Engeland en Wales in een blikveld te vangen.

De route lijkt verraderlijk vlak, maar de meter geeft aan dat er nog zeker geklommen wordt. En dan blijkt dat het weer hier in de heuvels binnen vijf minuten om kan slaan. Van een redelijk zonnig uitzicht, veranderen de binnendrijvende wolken binnen no-time het zicht in een mistige aangelegenheid. Gelukkig zijn er hier geen diepe afgronden en wanneer je midden op het wandelpad blijft lopen kan je weinig gebeuren.

Op het hoogste punt van de wandeling slaat de route links af en trekt de route in eerste instantie in een rechte streep in de richting van de vallei. De wolken trekken net zo snel weer weg als ze binnen geblazen zijn. Ondertussen slingert de route over het wandelpad naar beneden. De combinatie van een steile wand, klei en veel water zorgt er voor dat er heel wat uitglijders worden gemaakt en blijkt dat het geen probleem is om een spagaat te maken ondanks het profiel op de wandelschoenen.

Na de nodige soepele bewegingen wordt de verharde weg bereikt en kan in ontspannen pas naar Capel y Ffin worden gewandeld waarbij de stiles nog de grootste uitdaging voor de wandelaar vormen.

De kapel van Capel y Ffin is keerpunt in de wandeling. Nog een kleine klim aan de andere kant van de vallei, een paar keer slootje springen om de voeten nog een beetje droog te houden. Met Llanthony in zicht, begint het wandelpad aan de laatste afdaling van de dag. Waar het eerste deel van de afdaling er redelijk droog bij ligt wordt de ondergrond steeds drassiger en halverwege de afdaling is het wandelpad veranderd in een beekje. Gelukkig liggen er genoeg stenen zodat met een veelvoud van hink-stap-spong-bewegingen de weg met redelijk droge voeten bereikt wordt.

Het laatste stukje van de wandeling gaat over de verharde weg. Op de parkeerplaats is het tijd voor thee en chocolade.

Ps. vandaag de wandeling tegen de klok ingelopen. Voordeel is dat de klim naar Hatterral Ridge redelijk geleidelijk is maar het nadeel is dat de behoorlijk steile afdaling naar Capel y Ffin (door de regen van de afgelopen weken veranderd in een kleiglijbaan) op zijn tijd een uitdaging is. Wandel je de route met de klok mee dan kun je de pech hebben dat je schoenen binnen twee kilometer behoorlijk nat zijn. Wandelen in Wales is niet zonder uitdagingen maar daarvoor krijg je wel een bijzonder decor terug.

Facebooktwitter