Afstand: 19 kilometer

Waar: Llangattock (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar (deel 1 en deel 2)

Samengevat: Een wandeling langs het Mon-Brec Canal van Llangattock naar Llangynidr en terug. Onderweg uitzicht op Table Mountain.

Met een klein beetje verse sneeuw in de heuvels van de Black Mountains is het advies om voor vandaag een wandeling in een lager gelegen gebied te zoeken. De keuze valt op een etappe langs het Mon-Brec Canal.  Het is in Llangattock even zoeken naar een parkeerplaats in de buurt van het kanaal, uiteindelijk wordt het een rustig pleintje. Tijd om de schoenen te wisselen en de laatste spullen in de rugzak te pakken.

Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje naar het kanaal en dan is het ‘blik op oneindig’ en ‘voorwaarts, mars’. Het voordeel van wandelen langs het kanaal is dat er geen kaart gelezen hoeft te worden, het is gewoon een kwestie van het water volgen. Zo buiten het wandel- en vaarseizoen is het bijzonder rustig langs het kanaal en is er dus geen reden om niet even uit volle borst een liedje te zingen (omdat het een vlakke wandeling is, is het makkelijk om niet buiten adem te raken tijdens het wandelen).

Al zingend worden ongemerkt behoorlijk wat bruggen gepasseerd, allemaal netjes voorzien van een nummer. Brug nummer 132 is gelijk ook een sluis. Vandaag zijn er geen ‘small boats’ die proberen zonder te veel drama het hoogteverschil te overwinnen.

Bij ‘depot lock 65’ ligt het draaipunt voor vandaag. Nog even een paar foto’s maken en dan terug naar af. Met een draai van 180 graden is het uitzicht volledig anders ondanks dat hetzelfde traject wordt gewandeld. Onderweg laat een groep schapen zien dat wanneer er een schaap over de brug is er meer volgen.

Het is nog even stug volhouden en de nummers op de bruggen aftellen. Na het passeren van de overblijfselen van de ‘Llangottock Lime kilms‘ komt het eindpunt van de wandeling in zicht. Nog een klein klimmetje over de stile en dan zit de wandeling na negentien kilometer er voor vandaag op.

Ps. Op het draaipunt een korte pauze voor een kopje koffie om even de koude vingertoppen op te warmen. Verder zijn er onderweg niet echt terrasjes, dus zelf thee mee brengen is geen slecht idee. Breng ook een kussentje mee, de bankjes onderweg zijn vaak behoorlijk nat.

Facebooktwitter