Azië in Amsterdam

Afstand: 10 kilometer

Waar: Amsterdam (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Het Rijksmuseum heeft een wandeling gemaakt met het thema “Azië”. De wandeling gaat langs ‘het Scheepvaartmuseum’, ‘de Hortus’, ‘de Hermitage’, ‘het Grachtenhuis’ en natuurlijk ‘het Rijksmuseum’. Natuurlijk worden ook ‘de Dam’, ‘de Wallen’ en de verschillende grachten met een verzameling aan grachtenpanden niet overgeslagen. Al met al een afwisselende wandeling.

DSCF2262

Omdat de wandeling een (weliswaar mislukte) acht door de stad trekt, kun je de route overal beginnen. Als leidraad voor de route gebruik ik de wandeling van het Rijksmuseum. Omdat ik met de trein naar Amsterdam ben gekomen ligt starten op de Dam voor de hand. Vanaf dit startpunt maakt de wandeling de doorsteek naar de Wallen (ik loop de route tegen de beschrijving in).

De drukte van de Wallen achterlatend gaat mijn wandeling verder in de richting van ‘het Scheepvaartmuseum”. Onderweg worden verschillende grachten overgestoken. In sommige grachten is het zelfs op een grijze dag als vandaag een komen en gaan van rondvaartboten.

Omdat de wandeling door het oude gedeelte van Amsterdam gaat is er altijd wel iets te bekijken. Eeuwenoude gevels met antieke gevelstenen naast moderne bouwwerken. Op dit huis is een steen op de muur gevestigd waarop (minder goed leesbaar op de foto) is vermeld dat meneer of mevrouw Grütter in strijkstokken handelt.

 

DSCF2249

Het is gelukkig nog steeds droog; we slaan het museum over. Het stukje langs de gracht met een kade onderlangs doet een beetje denken aan Parijs. De gracht volgend komt de route langs ‘de Hortus’. Vanaf het voetpad naar binnen kijkend ziet het er in de kas een stuk tropischer uit.

DSCF2252

Om veilig de drukke weg over te kunnen steken, maak ik gebruik van de tunnel. Aan de andere kant van de tunnel ligt ‘de Hoftuin’. Deze tuin (aan de achterkant van ‘de Hermitage’) geeft naast de mogelijkheid om even uit te rusten op een bankje ook de mogelijkheid om wat te eten en te drinken.

Via ‘Amstel’ bereikt de wandeling de ‘Herengracht’ en maakt vervolgens een slinger in de de richting van de ‘Spiegelgracht’. Eenmaal op de ‘Spiegelgracht’ is er een mooie doorkijk in de richting van ‘het Rijksmuseum’.

Om vanaf ‘het Rijksmuseum’ weer terug bij het beginpunt van mijn wandeling te komen, trek ik een lange rechte lijn richting het Waterlooplein en de bloemenmarkt. Via ‘de Munttoren’ nog een kleine slinger en na 10 kilometer is ‘de Dam’ weer bereikt.

Het Rijksmuseum heeft een A4-tje met extra achtergrondinformatie bij deze wandeling gemaakt. De pdf is hier beschikbaar: Wandelroute_Azie-Amsterdam-NL of Wandelroute_Azie-Amsterdam-ENG

Ps. Mocht je nog op zoek zijn naar een museum los van het thema “Azië”, aan de andere kant van de Herengracht, tegenover het museum ‘het Grachtenhuis’ vind je het tassenmuseum.

Facebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 Diana wandelt — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑