Afstand: 9 kilometer

Waar: New York (Verenigde Staten)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling van Madison Square, via Washington Square en de Manhattan Bridge over de Brooklyn Bridge. Vanaf de brug uitzicht op het Vrijheidsbeeld.

Na de koffiepauze is de wandelgroep klaar voor de langste wandeletappe van vandaag. Met nog een korte blik op ‘the Flatiron Building’, of in goed Nederlands ‘het stijkijzergebouw‘. Door de bijzondere vorm en de hoogte is het een hele uitdaging om het gebouw vast te leggen. Maar met enig kunst en vliegwerk lukt het toch. Broadway volgend gaat het bijna in een rechte lijn naar ‘Washington Square‘. Werd het gebied lang geleden als begraafplaats en galgenveld gebruikt, in 1826 werd het park aangelegd. Door de prominente boog op het plein, voelt het een beetje als Parijs.

De wandeling trekt nog een klein stukje door de studentenwijk Greenwich. Nog meer rechte wegen, stoplichten en bijzondere gebouwen vormen het decor van de wandeling. Bijna aan het eind van ‘the Bowery’ is het even tussen alle wegafzettingen zoeken naar de opgang van de Manhattan Bridge. Eenmaal gevonden gaat het in een geleidelijke klim naar boven.

Op een heldere dag als vandaag is er vanaf de brug een mooi uitzicht op Brooklyn Bridge (de eerste brug ter wereld die uit staal opgetrokken was) en de achterliggende skyline van New York. Als je goed kijkt (en inzoomt met de fotocamera) is zelfs het Vrijheidsbeeld te zien. Nadeel van de brug is wel dat je bijna doof wordt van de herrie elke keer wanneer er een trein over de brug dendert op nog geen vijf meter afstand van de wandelaars.

Aan de andere kant van de brug wordt een via een paar achterom weggetjes in de richting van de volgende brug getrokken. Met de wind in de rug (en dat scheelt echt op een dag waarbij de windchillfactor het ten minste tien graden kouder doet aanvoelen) kan voor de tweede keer vandaag Wallabout Bay overgestoken worden.

Wandelend over Brooklyn Bridge waar wandelaars en fietsers in een constante slingerbeweging elkaar proberen te ontwijken en zo zonder kleerscheuren de andere kant van het water te bereiken, kun je je voorstellen dat de Manhattan Bridge gebouwd werd begin 1900 om de overvolle Brooklyn Bridge te ontlasten en mocht je twijfelen of de brug het houdt, in 1884 liet P.T. Barnun een parade van 21olifanten over de brug stampen en de brug staat er nog steeds.

Eenmaal weer aan de Manhattan-kant van de brug wordt besloten om een pauze in te lassen. Algemeen oordeel: met deze wandeling kan de toerist een behoorlijks aantal onderdelen van de lijst ‘dingen om te zien in New York’ afstrepen.

Ps. het wandelen met het gps-apparaat bleek in New York een uitdaging te zijn en is er uiteindelijk een variatie op de geplande route gewandeld. Wil je de originele route bekijken, klik dan hier.

Facebooktwitter