Afstand: 2 kilometer

Waar: New York (Verenigde Staten)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een tochtje met de ‘Staten Island Ferry’ met uitzicht op het Vrijheidsbeeld. Eenmaal weer aan vaste wal nog een klein stukje over Wallstreet, langs een andere onverschrokken dame.

Na de wandelettappe over onder andere Brooklyn Bridge, is het nu tijd voor een kleine variatie op het wandelthema: een boottochtje met de Staten Island Ferry (op het randje van Battery Park) met een uitgebreid uitzicht op een van de onmiskenbare kenmerken en nationaal monument van New York: het Vrijheidsbeeld.

In het dagprogramma past de oversteek om vier uur. In de vertrekhal staat een grote groep reizigers te wachten om mee te varen. Eenmaal onderweg schuift het beeld prominent langs de lens van de fotocamera om steeds een andere kant van zichzelf te laten zien. Soms is de wandelaar ook gewoon maar toerist.

Omdat de boottocht ruim een half uur duurt, is er genoeg tijd om ook de andere kant op te kijken en in het avondgloren de Verrazano-Narrows Bridge te bewonderen. Gebouwd in 1964 was de brug lange tijd de langste hangbrug ter wereld. Vandaag de dag heeft de brug de op zeven-na langste overspanning ter wereld en staat daarmee boven de Golden Gate Bridge. Vandaag steekt de brug vooral mooi af tegen de verkleurende achtergrond.

Na van veerboot te zijn gewisseld (de passagiers zijn verplicht aan de andere kant van het water de boot te verlaten, en voor de terugweg op zijn minst even door het poortje te lopen) kan de terugweg gemaakt worden. Met het beeld ondertussen in de schemer blijft het uitzicht boeien en wordt er een hele verzameling foto’s gemaakt.

Na de boottocht gaat de groep nog een klein stukje door New York wandelen, inclusief een stukje Wallstreet met de onvermijdelijke Bull, het onverschrokken meisje en Trinity Church.  Met alle ervaringen van de verschillende wandeletappes vandaag is het dan, met vijftien kilometer op de teller, toch tijd geworden om de wandelschoenen uit te doen. Bijzondere belevenissen vandaag.

Ps. het oorspronkelijke idee was om de wandeling te beginnen en de dag door de stad te trekken. De uitvoering was dat we de zon vanaf de veerpont aan het eind van de dag onder hebben zien gaan. Maar het was zeker de moeite waard. Hier vind je het oorspronkelijke plan.

Een kleine toegift voor wie nog benieuwd is naar de andere onverschrokken dame; ze staat standvastig op Wallstreet.

Facebooktwitter