Afstand: 12 kilometer

Waar: Uddel (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling deels door het Kroondomein Het Loo. Een combinatie van bos en heide en inclusief twee onverwachte obstakels in de route.

Vandaag is het startpunt van de wandeling Uddel. Met een uitgestippelde wandeling van tien kilometer op het gps-apparaat en wat te eten en drinken in de rugzak kan de wandeling van start gaan. Binnen twee minuten na vertrek vallen de eerste regendruppels. Voor sommige wandelaars gelijk reden tot crisis-overleg: doorwandelen of toch maar terug. Met een krappe meerderheid wordt het doorwandelen.

Net als de benen opgewarmd zijn en het wandeltempo er goed in zit, wordt de route versperd door een twee meter hoog hek. Die stond duidelijk niet op de kaart. Na een grote boog om het hek heen wordt het pad aan de andere kant van het hek weer opgepakt.

Na het eerste deel door de velden en het bos steekt de route de hei op. Volgens de uitgestippelde route gaat het na het wildrooster linksaf, dwars over de hei.

Was het eerst een hoog hek dat de route blokkeerde, nu is het een waarschuwingsbord in verband met het opruimen van niet ontplofte explosieven dat de wandelaar verbiedt de hei over te steken. Ook dat stond niet op de kaart. Gelukkig ligt er een breed zandpad waar wel gewandeld en gefietst mag worden. Voor de tweede keer vandaag zit er niet anders op dan van de uitgestippelde route af te wijken en te kijken waar er weer op de route aangehaakt kan worden.

Bij het eerste bospad links blijkt dat er voor het bosgebied geen wandelverbod geldt (afgezien van de periode 25 september tot 25 december). De verschillende bospaden volgend komt het pijltje op het gps-apparaat steeds dichter bij de oorspronkelijke route. Tot grote opluchting van een deel van de groep wordt op het kruispunt weer de vooraf uitgestippelde route opgepakt.

Nog een paar bospaden voor de bebouwde kom van Uddel weer in beeld komt. Nog een klein stukje voor de finish wordt bereikt. Algemeen oordeel van de wandelgroep: niet de meest indrukwekkende wandeling, maar in het afwisselende terrein wel fijn gewandeld.

Ps. onderweg geen terras en maar één bankje tegen gekomen voor een theepauze. Afgezien van de laatste vijfhonderd meter door Uddel gaat de hele wandeling over zandpaden. Let op: een groot deel van de wandeling gaat door een rustgebied dat van 25 september tot 25 december gesloten is.

Facebooktwitter