Afstand: 3 kilometer

Waar: Alpe d’Huez (Frankrijk)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een korte wandeling op de sneeuwschoenen op hoogte vanuit Alpe d’Huez (de meeste hoogtemeters worden met de gondel gemaakt). Met uitzicht op de Pic Blanc.

Beoordeling: 6,5

Diep ingepakt om de snijdende wind niet te veel  te voelen trekt de wandelgroep richting de gondel die de wandelaars naar hoogte gaat brengen voor een redelijk vlakke wandeling op de sneeuwschoenen. Eenmaal boven is het een hele uitdaging om in de snijdende wind, met blote handen de gespjes van de onhandelbaar grote sneeuwschoenen goed dicht te krijgen.

Na een kleine worsteling zitten alle tennisrackets vast onder de schoenen en kan er gewandeld worden. Het is direct klimmen maar omdat het niet te steil is, gaat het soepel naar boven. Omdat skiërs en wandelaars het pad delen, is het even opletten, maar na een paar honderd meter slaat het wandelpad rechtsaf en laat de drukte  achter. Vanaf het hoger gelegen pad is er een goed uitzicht op een paar snowboarders die met vlieger en al hoog over de piste vliegen voor er vakkundig weer geland wordt.

Na de korte afdaling van het pad naar de wandelroute is het wandelen met extra grote voeten een soepele beweging geworden en wordt er zonder problemen en valpartijen (hoewel vallen in de sneeuw niet direct blauwe plekken oplevert) gewandeld. Op het verste punt van de wandeling is er even kort overleg over het vervolg van de wandeling.

Uit de beschutting van de bergtoppen heeft de wind weer vrij spel op de wandelaars (het is niet voor niets een geschikte dag om de kite uit de tas te halen) en daalt de gevoelstemperatuur razend snel. Zelfs met drie lagen kleding is het een uitdaging de warmte vast te houden.

Na een kort overleg wordt besloten om de korte variant van de wandeling te maken, richting de vliegers te wandelen en vanaf het kleine vlakke stuk de oversteek naar het hoger gelegen wandelpad te maken.

De klim naar boven zorgt dat de hele wandelgroep weer meer dan op temperatuur is en met de wind in de rug wordt er terug gewandeld naar de gondelbaan. Soepel worden de sneeuwschoenen los gemaakt en kan met de gondel de afdaling naar het dal gemaakt worden.

De wandelgroep is unaniem over de wandeling: een geschikt rondje om ervaring op te doen met het lopen op sneeuwschoenen. Breed aangelegd pad in de sneeuw, een klein stukje ‘off piste’, weinig kilometers en een overzichtelijke hoeveelheid hoogtemeters zijn de elementen van een geslaagde proefwandeling. De afsluiting van warme chocolademelk met slagroom was ook meer dan de moeite waard.

Facebooktwitter