Afstand: 8 kilometer

Waar: Alpe d’Huez (Frankrijk)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een sneeuwschoenenwandeling vanuit Alpe d’Huez. Deels over het randje van de skipiste en tot slot over de verbindingsweg van Huez naar Villard Reculas. Een wandeling met een paar obstakels.

Met ruim twintig centimeter verse sneeuw en een redelijk goed zicht, zijn de condities bijna optimaal voor een sneeuwschoenen wandeling. Het startpunt ligt bij de skiliften en de wandeling maakt eerst een kleine slinger tussen de vakantieappartementen door. Eenmaal aan de rand van het dorp kunnen de sneeuwschoenen ondergebonden worden.

Het is even wennen met de grote schoenen in de verse sneeuw. Maar na honderd meter ploegen komt er toch enige souplesse in de loop. Misschien heeft het feit dat het nu redelijk bergaf gaat er wat mee te maken. Ondanks de sneeuwschoenen zakken de voeten regelmatig weg en komt de sneeuw tot de knieën. Na het nodige zwoegen, maar met mooie uitzichten op de bekende haarspeldbochten, wordt Huez bereikt.

Vanaf dit punt gaat de wandeling over de verharde weg verder. Aan het begin van de weg is het even twijfelen of het een goed idee is om de weg te gebruiken, nu het bord aangeeft dat de weg gesloten is. Nu is het nog het moment om de lift terug te nemen. Besloten wordt dat ‘Fermé’ ongetwijfeld voor gemotoriseerd geldt. De sneeuwschoenen blijven aan, op dit deel van de wandeling is het vooral een kwestie van grip houden op de glibberige ondergrond.

Het eerste deel is een lichte klim en na al het dalen is de veranderende belasting even wennen voor de beenspieren. In een gestaag tempo wordt de slingerende weg gevolgd. Langs het waarschuwingsbord voor vallende stenen. In de bocht even een korte pauze voor het uitzicht, met een mooi uitzicht op het kerkje van Huez.

Na de korte stop gaat de wandeling verder. Net als het tempo er weer goed in zit, valt de wandeling plotseling stil bij een onverwachte wegversperring.

De vele verse sneeuw is hier van de berg afgeschoven en als een natuurlijke wegversperring op de weg neergelegd. Het is even goed uitkijken maar er is nog net genoeg ruimte voor een wandelaar om tussen de vangrail en de sneeuwberg langs te wandelen. Na het overwinnen van negen obstakels is de route verder vrij van sneeuwbergen.

De weg volgt de contouren van de berg en geeft de wandelaar een paar mooie uitzichten over het lager gelegen dal. Vandaag zijn in de verse sneeuw de sporen van de gemzen duidelijk te zien.

De wandeling volgt de weg door het oude deel van Villard Reculas, langs de kerk en het gemeentehuis en eindigt op het plein voor het VVV. Even goed stampen om alle sneeuw kwijt te raken. Tijd om op zoek te gaan naar wat warms te drinken.

Facebooktwitter