Afstand: 3 kilometer

Waar: Alpe d’Huez (Frankrijk)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een sneeuwschoenenwandeling, bergaf en off-piste. De steile afdaling en de verse sneeuw vormen een hele uitdaging voor de wandelaar.

Na de pauze nog een keer de lift naar boven genomen. Nu de zon schijnt ziet de wereld er heel anders uit. Met de sneeuwschoenen weer onder de voeten gesnoerd trekt de route in de richting van ‘Signal de Villard’. Waar een paar dagen geleden nog een gebaande sneeuwweg lag, heeft de verse sneeuw het pad verstopt onder een dikke laag verse sneeuw.

Met het uitzicht op de piste buigt de route vandaag halverwege de afdaling af en gaat off-piste verder bergaf. Buiten de gebaande wegen zakt de wandelaar nog verder weg in de dikke sneeuwlaag, wat soms een evenwichtsuitdaging is. Dat geeft genoeg reden tot lachen.

Na het eerste deel van de afdaling komt er een keuzemoment: off-piste verder of de piste volgen richting Villard Reculas. Met de vele verse sneeuw en de sneeuwschoenen aan, ligt de keuze voor de hand: off-piste. Het mikpunt is het wandelroutebord dat verderop te zien is.

Was het eerste deel van de wandeling een kleine uitdaging, het tweede deel blijkt een iets grotere uitdaging te worden. Het voetje-voor-voetje zoeken naar naar een pad haalt behoorlijk het wandeltempo omlaag. Maar het gaat gestaag verder. Bij het bord is er even tijd voor een korte pauze en een fotomomentje.

Nadat iedereen de benen heeft losgeschud, gaat de wandeling verder in de richting van het dalstation. Met de zon op het gezicht schuifelen de wandelaars in de richting van het nu bevroren meertje.

Het eindpunt van de wandeling ligt meer dan 540 meter lager dan het startpunt en dat is te voelen in de benen. Tijd om de sneeuwschoenen af te doen en voor dit winterwandelseizoen aan de wilgen te hangen.

Ps. met deze wandeling is de ondergrens van het wandeltempo gezet: minder dan 1,5 km gemiddeld per uur, veel langzamer kan het eigenlijk niet. Verzachtende omstandigheden zijn de 30 centimeter verse sneeuw, de sneeuwschoenen die in de sneeuw regelmatig wegzakken en het ontbreken van een ingelopen pad. Het zonnetje geeft de wandelaar regelmatig een goed excuus om even stil te staan om van de zon en het uitzicht te genieten.

Facebooktwitter