Afstand: 8 kilometer (of 5 km en 5 km)

Waar: Vorden (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling in de Gelderse Achterhoek. Startpunt is de parkeerplaats bij Landgoed Hackfort. Deze wandeling volgt verschillende zandpaden, gaat een stukje door Wichmond en trekt dan weer terug richting Vorden. Twee kortere wandelingen bij Landgoed Hackfort, zijn ‘Landgoed Hackfort binnendoor‘  en ‘Landgoed Hackfort ingekort‘.

Bij uitzondering doet vandaag de boswachter vandaag (11 maart) het hek van het voorplein van Landgoed Hackfort open. Een mooie gelegenheid om de voorjaarsbloeiers van dichtbij te bekijken. Gezien de meters rood-wit afzetlint en de parkeerwacht worden er vandaag behoorlijk wat bezoekers verwacht.

Het eerste kasteel Hackfort werd gebouwd in de viertiende eeuw toen Gerrit van Hackfort een huis bij een toren met gracht bouwde. De wandeling gaat vanaf de parkeerplaats, door het parkbos, langs de watermolen, het voorplein en de moestuin in de richting van het boerenlandschap.

Over zandpaden slingert de route tussen de weilanden door. Even is het twijfelen of het de bedoeling is om dwars over een erf te lopen, maar omdat er geen ander pad is, wordt besloten vriendelijk te zwaaien naar de mensen die aan de zondagmorgenkoffie zitten en stug door te wandelen.

Via een stalen constructie wordt het Groene Kanaal overgestoken en gaat het verder over het zandpad. Het blijft hier goed uitkijken voor laagovervliegende vogels, maar verder heerst hier de zondagsrust.

Eenmaal weer op de verharde weg, ligt aan de rechterhand de Sint Willibroduskerk, een van de weinige landgoedkerken in Nederland. Vanuit Wichmond volgt de route nog een een paar paden tussen de weilanden door, voor er nog een paar bospercelen worden doorkruist. Het laatste stukje van de route gaat over het zandpad net naast de doorgaande weg.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: een afwisselende wandeling, waarbij het bloementapijt op het voorplein van het landgoed wel het hoogtepunt was.

Ps. Zowel bij het landgoed als in Wichmond is er (afhankelijk van de openingstijden) gelegenheid voor koffie en een pauze.

Facebooktwitter