Afstand: 13 kilometer (of 10 kilometer)

Waar: Kuinre (Overijssel)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Op het randje van twee provincies (Overijssel en Flevoland), een lange wandeling door het Kuinderbos inclusief een rondje lang ‘de burcht’ en een omweg langs de oude haven van Kuinre.

Net buiten Kuinre begint de wandeling door het Kuinderbos. De wandelschoenen worden in stelling gebracht, de rugzak met de extra energie wordt met een soepele beweging op de rug gegespt en de handschoenen aangedaan.

Waar je bij de Noordoorstpolder misschien niet aan eeuwenoude geschiedenis denkt, wordt er al in historische bronnen in de 12e eeuw melding gemaakt van een burcht in Kuinre. In de 21e eeuw is er bijna niets over van het bewogen verleden van de burcht; er staat niet veel meer dan een bakstenen boog en een paar bakstenen versterkingen. Na een klein rondje over de verhoging die aan de burcht herinnert, gaat de wandeling verder door het bos.

Slingerende bospaden, met hier en daar een doorkijkje over het vlakke polderlandschap volgend komt de route uit bij de Kuindervaart. Over een lang recht zandpad parallel aan de vaart (waar twee ijsvogels verschrikt wegvliegen), wordt het eerste keerpunt van de wandeling bereikt. Even de vaart oversteken en aan de andere kant van het water terug.

Via verschillende bospaden trekt de wandeling in de richting van het startpunt tot het havenhoofd van de oude haven van Kuinre in het blikveld schuift. Van de levendige haven is sinds het droogvallen van de polder niets meer over. Wel kan de wandelaar op een winderige dag als vandaag op het havenhoofd nog even vol de wind door de haren laten waaien.

Met de wind in de rug, hoewel er tussen de bomen weinig wind te voelen is, trekt de wandeling langs een verzameling houten beelden om terug te komen bij het oude havenhoofd. Een klein stukje terug wandelen om de route aan de andere kant van de weg verder te volgen.

Na een hele verzameling van zandpaden wordt de voet van de klim van de dag bereikt. Vijftien meter boven zeeniveau is het hoogste punt van de dag. Na een ongehinderd uitzicht over de Kuindervaart is het afdalen en met een paar laatste schijnbewegingen wordt de parkeerplaats en daarmee het eindpunt van de wandeling bereikt.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: een verrassend afwisselende wandeling. Historie in een nieuw landschap.

Ps. onderweg geen gelegenheid om warm te worden, tenzij er warme dranken in de rugzak zitten voor een stop op een van de vele bankjes die langs de route staan. De route kan met tweeeneenhalve kilometer worden ingekort wanneer het vanaf het oude havenhoofd direct terug wordt gewandeld naar het fietspad.

Facebooktwitter