Afstand: 14 kilometer

Waar: Heerde (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Met het Heerderstrand, de Renderklippen en het Pluizenmeertje in de route, wordt het een afwisselende wandeling door de bossen rond Heerde.

Op de parkeerplaats, met het geruis van de A50 op de achtergrond, start de wandeling van vandaag. Met meerdere bospaden om uit te kiezen, trekken de wandelaars naar de eerste klim van de dag. Net voor het Heerderstrand gaat het in een rap tempo de traptreden op (vanwege het tempo zijn de wandelaars na de eerste paar treden al de tel kwijt maar met nog genoeg adem over wordt de top van de klim bereikt).

Trap af is een kleinere inspanning en eenmaal wandelend in het zonnetje over het gras waar in de zomer de strandgangers een plekje vinden tellen de kilometers snel weg.

Aan de andere kant van het water gaat de wandeling verder over de bospaden en langs een paar sprengen in de richting van de Renderklippen. Langs de schaapskooi waar de schapen bij elkaar beschutting zoeken tegen de wind gaat de wandeling over de verschillende klimmetjes in de richting van het laatste herkenningspunt van de dag: het Pluizenmeertje.

Liepen er op de Renderklippen nog meerdere groepjes wandelaars, bij het Pluizenmeertje zijn twee eenden, afgezien van de wandelgroep, de enige toeschouwers.

Met bijna tien kilometer op de teller wordt besloten in een meer rechte lijn terug te wandelen naar de parkeerplaats. Bospaden genoeg om te volgen en met veertien kilometer afgelegd, is het tijd om de wandelschoenen in te wisselen en op zoek te gaan naar iets warms te drinken.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: het afwisselende decor zorgde ondanks kale bomen en vandaag een gure wind voor een boeiende winterwandeling. Met meer dan 90% van de route over zandpaden hadden de voeten geen zware middag.

Ps.  onderweg komen we langs twee koffieautomaten, maar deze hebben beiden (in ieder geval in de winter) beperkte openingstijden. Gelukkig zit er een warme drank in de rugzak.

Facebooktwitter