Afstand: 3 kilometer

Waar: Elburg (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Zwolscheweg 1, 8081 CG Elburg

Samengevat: Een korte wandeling door het centrum van de Hanzestad Elburg. Onderweg zijn er meerdere mogelijkheden voor een koffiepauze.

Beoordeling: 7

Parkeerplaats ‘t Schootsveld net buiten de stadsmuur van de hanzestad Elburg is het beginpunt van de wandeling door het historische centrum. Net voor de oude stadsmuur gaat de route rechts af en volgt het schelpenpad aan de voet van de stadswal. Wandelend op de wal heeft de wandelaar ongehinderd uitzicht op de overgebleven stukken stadsmuur en de kerk.

Meer dan zeshonderdvijftig jaar geleden gaf de bisschop van Utrecht toestemming voor de bouw van een kerk binnen de stadsmuur. Niet verwonderlijk in een visserstadje als Elburg is Sint Nicolaas (beschermheilige van vissers en andere zeevarenden) de schutspatroon van deze kerk.

Met een foto van de Vischpoort (welke ook dienst deed als vuurtoren in de tijd dat Elburg nog een drukke vissersplaats was) op de geheugenkaart gaat de route onder de poort door en dan linksaf. Sinds het opheffen van het poortgeld in de 19e eeuw kan er zonder oponthoud doorgewandeld worden. Nog een stukje stadwal met uitzicht op de touwslagerij. De touwslagerij van de familie Deetman is de oudste touwslagerij van Nederland. Deze middag is de lijnbaan van de touwslagerij in bedrijf. Even wordt de wandeling stilgelegd om de vakman aan het werk te zien. De oude kanonnen zijn het volgende pauze moment in de wandeling voordat de route weer tussen de huizen verder trekt.

Via de leeuwen die bij de poort bij de Beekstraat de wacht houden, volgt de wandelaar nog een paar rechte straten door de vesting. Het wandeltempo ligt vanmiddag behoorlijk laag omdat er onderweg regelmatig gestopt wordt om of een oude gevel te bekijken of een van de vele ‘keitjesvloeren’. Het was gebruikelijk dat de bedrijven binnen de stadsmuren met zwart-wit ingelegde stoepjes lieten weten welke waar er binnen verkocht werd.

In de laatste vijfhonderd meter van de wandeling komt de wandelaar nog langs de kloostertijd,  een theekoepeltje, het orgelmuseum, de Sjoel, een van de muurhuisjes en nog een keer de kerk. Hoewel de wandeling niet indrukwekkend lang is, is er binnen de stadsmuren genoeg te beleven om een dagje zoek te brengen.

Ps. voor een langere wandeldag kan het rondje door het centrum gecombineerd worden met een wandeling door de velden.

Facebooktwitter