Afstand: 8 kilometer

Waar: Heerde (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Rondje over de zandpaden in het Zwolse bos bij Heerde. Een groot deel van de wandeling gaat over de mountainbike route, dus minder geschikt voor de zondagmorgen.

Aan het eind van de middag nog even de wandelschoenen uit de kast gepakt voor een korte boswandeling. Startpunt is het Zwolse bos, net buiten Heerde, met op de achtergrond de A50. Vanaf de parkeerplaats tegenover het Heerderstrand steekt de wandeling het eerste-de-beste bospad in. Het smalle wandelpad slingert en het wordt gelijk duidelijk dat er best wat klimmetjes te vinden zijn in deze bossen. Eenmaal tussen de bomen uit trekt de route de hei op.

Ook in dit gedeelte van de wandeling blijft het klimmen en dalen, en met al het losse zand, voelt het meer dan ploegen in plaats van wandelen. Met enig stug volhouden (de hei is hier niet onafzienbaar groot) wordt weer een bospad bereikt en gelijk is de ondergrond een stuk minder zanderig.

Bijna fluitend wordt de wandeling voortgezet. Maar het blijft oppassen, op meerdere plekken van de route zijn de sporen van de fietsers goed te zien. Een onmiskenbaar teken dat er op de mountainbike route gewandeld wordt. Gelukkig is het aan het eind van de middag blijkbaar een minder gangbaar tijdstip om te gaan fietsen.

Net op het moment dat het aantal vogeltjes niet meer op twee handen te tellen is, wordt de wandelgroep even op scherp gezet door een wegrennend zwijn. Gelukkig was ook dit toch wel omvangrijke exemplaar genoeg onder de indruk van de wandelaars om zonder om te kijken het hazenpad te kiezen. Even loopt de groep met net iets meer aandacht voor mogelijke toeschouwers verder. Wanneer na tien minuten is vastgesteld dat er verder weinig toeschouwers langs de kant staan, kunnen er weer vogels geteld worden.

Ongemerkt is de route al weer in de buurt van de parkeerplaats gekomen (het geraas van de auto’s op de A50 is het laatste stukje van de wandeling goed te horen). Met nog een laatste sprintje, met een fotofinish, wordt de wandeling van vandaag afgerond.

Algmeen oordeel van de wandelgroep: niet de meest bijzondere wandeling van de collectie, maar een prima rondje om de benen even te strekken en een frisse neus te halen.

Facebooktwitter