Afstand: 5 kilometer

Waar: Zwolle (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een korte stadswandeling door het centrum van Zwolle. Veel historie, een stadspark en een prima locatie voor een koffiepauze. De wandeling is uit te breiden met een museumbezoek aan “de Fundatie“.

 

DSCF2087

Na een paar wandelingen vooral door de natuur, besluiten we vandaag een korte stadswandeling te gaan maken. De hanzestad Zwolle is het decor voor onze zondagmiddagwandeling. We vinden een parkeerplaats net buiten de grachten, vlak bij de Sassenpoort. Het eerste gedeelte van de wandeling slingert door de smalle straten van het historische centrum van Zwolle (bijvoorbeeld langs het oude postkantoor, waar je nu geen postzegels kunt kopen en de Broerenkerk waar tegenwoordig een boekhandel gevestigd is).

Onderweg komen we langs nog een stuk van de oude stadsmuur en de “Pelserpoort” (vroeger gebruikt door bontwerkers om pelsen te wassen in de gracht op de stadsmuur te drogen). We steken de gracht over en lopen via de Thorbeckegracht verder.

DSCF2085

De route gaat verder via verschillende smalle steegjes en bredere straten naar het Grote Kerkplein waar een bijzonder beeld van glas staat. Het stelt de aartsengel Michaël, de beschermheilige van Zwolle voor. Het beeld wordt goed in het oog gehouden door het beeld net verder op, boven de deur.

DSCF2090

Vanaf het plein lopen we verder, om de Grote of Michaël Kerk heen en langs het beeld van Rodin (Adam) en richting de stadsgracht. Bij de voordeur van “de Fundatie” gooien we een muntje op om te kiezen tussen een museumbezoek of koffie met wat lekkers. Het wordt koffie in “Villa Suikerberg”. Binnen is het lekker warm (best fijn na een wandeling in de waterkou) en ook de koffie met gebak valt in goede aarde.

Na de koffiepauze maken we een klein lusje door Park Eekhout en wandelen dan via de wandelpaden langs de gracht terug in de richting van de Sassenpoort, een bouwwerk dat in de top 100 van de UNESCO monumentenlijst staat. Je kunt de poort van binnen bekijken. Controleer vooraf deopeningstijden. Nog een keer de brug oversteken en we zijn terug bij de parkeerplaats.

Ps. Laatste dag van januari en de sneeuwklokjes bloeien als in Park Eekhout. Toch maar even een (extra) foto toegevoegd. Een prima wandeling door de binnenstad. Omdat we op zondagmiddag het rondje hebben gedaan was het rustig in de binnenstad.

DSCF2103

Facebooktwitter