Afstand: 21 kilometer

Waar: Elburg (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Zwolscheweg 1, 8081 CG Elburg

Samengevat: Voordeel van een lange wandeling is dat er verschillende landschappen doorkruist kunnen worden. In deze wandeling komen een zandverstuiving, een oude kerkdijk in een natuurreservaat, bos, een historische Hanzestad  en natuurlijk een hele verzameling landgoederen langs schuiven.

Beoordeling: 7

De wandelschoenen worden vandaag aangetrokken op de parkeerplaats ‘t Schootsveld, net buiten de vestingsmuren van de Hanzestad Elburg. Met blaarpleisters in de rugzak (je weet maar nooit bij een 20+ wandeling) kan er vertrokken worden. Het eerste landgoed waar de route langs komt is ‘Old Putten’.Via een oud Kerkepad (ondanks het feit dat het zondag is komen we geen tegenliggers op het pad tegen) trekt de route naar het volgende landgoed, ‘Huis Schouwenburg’.

Na een aantal kilometers over de zandpaden volgen meer kilometers over het asfalt. Tegen de tijd dat al dat asfalt doorslaat naar de knieën, volgt het eerste zandpad van landgoed ‘de Haere’. Na een paar bochten wordt de rand van de zandverstuiving bereikt. De oversteek gaat niet zonder enige moeite door het losse zand van de zandbak.

Met een halve kilo zand in elke schoen wordt de andere kant van de zandverstuiving bereikt. Na het verwijderen van de overbodige ballast volgt de route de paden over de heide voordat de bospaden van nog een landgoed volgen. Ondertussen tikken de kilometers weg en na nog meer zandwegen en een paar stukjes asfalt wordt de bebouwde kom van Doornspijk bereikt.

Vanaf Doornspijk wordt niet de kortste weg naar Elburg gevolgd, maar wordt een kleine omweg gemaakt over de ‘Kerkdijk’. Net voor de dijk wordt opgestoken, is er het verrassingsmoment: de wandeling gaat door een echt natuurreservaat. Wandelend over de dijk is er een wijds uitzicht over het landschap. Aan het eind van de dijk is het een hele kunst om het klaphek met een beschaafde knal dicht te laten vallen.

 

Via de ‘Elburger zeedijk’ worden de laatste kilometers van de wandeling afgelegd, inclusief een hupje over de Nederlandse variant van de bekende engelse ‘stile’. Met het eindpunt in zicht trekt de wandelgroep de laatste rechte streep op de kaart door het historische hart van Elburg en kan er uitgeblazen worden op de bankjes bij de finish.

Algemeen oordeel van het wandelgezelschap: het eerste deel is niet bijzonder maar het tweede deel maakt veel goed. Neem zelf wel genoeg eten en drinken mee, want onderweg zijn er geen terrasjes voor een pauze om de verbruikte energie aan te vullen.

Mocht er bij terugkomst op de parkeerplaats nog energie over zijn dan kan de wandeling nog verlengd worden met bijvoorbeeld ‘Stadswandelingetje Elburg’.

Ps. het is een uitgepijlde route. Deze routemarkering is alleen te zien wanneer je met de klok meewandelt. Wanneer je de route op de gps volgt zou je tegen de klok in kunnen wandelen. Nadeel is dat dan het meest boeiende deel eerst gewandeld wordt en tegen de tijd dat de benen zwaar beginnen te worden, moeten de minder afwisselende kilometers nog gemaakt worden.

Facebooktwitter