Afstand: 8 kilometer

Waar: Elburg (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Zwolscheweg 1, 8081 CG Elburg

Samengevat: Een rondje door de velden buiten de vesting van Elburg, met als afsluiting nog een stukje over de stadsmuur.

Beoordeling: 6,5

De parkeerplaats met uitzicht op de vestingswerken van Elburg. Met een mooie strik in de veters van de wandelschoenen komt er beweging in de groep. Met de oude stadsgracht aan de rechterhand trekt de wandeling eerst een klein stukje door de bewoonde wereld voor de route afslaat en door de stadsmuur de stad uitwandelt.

Net buiten de muur staat het eerste obstakel van de wandeling voor de wandelaars klaar: een bruggetje met leuning over een slootje. Soepel wordt de oversteek gemaakt, maar  de wandelaar is gewaarschuwd, er zullen er nog zes volgen. Om alle zeven vlonders over te kunnen steken wordt een aantal weilanden doorkruist. Na de laatste elegante oversteek gaat het verder over de weg, langs de huizen tot het zandpad.

Na het stukje over het zandpad gaat de wandeling toch weer verder over het asfalt. Nog een kleine omtrekkende beweging voor de route weer links afslaat in de richting van Elburg. De herkenbare skyline van het hanzestadje met de afgestompte kerktoren. Vandaag is het langs het fietspad druk met kijkers die de druk rondvliegende kieviten in de gaten houden. Met de informatie op zak dat vorige week pas het eerste kievitsei van het jaar is gevonden (welke wandelaar kan niet zonder deze informatie?) wordt het laatste stukje van de wandeling door de velden gemaakt.

Nadat de doorsteek door de stadsmuur weer gemaakt slaat de route rechtsaf en volgt de stadsmuur, langs de Vischpoort, de touwslagerij en de ooievaar die aan zijn nest bouwen is, en dan weer terug naar de parkeerplaats.

Algemeen oordeel van de wandelgroep is dat het niet het meest boeiende rondje is dat er gemaakt kan worden, maar als je de tijd en de energie hebt is het altijd leuk om te oefenen op het soepel oversteken van een bruggetje met maar een leuning. Vooral als eraf vallen geen probleem is, wegens gebrek aan water. Gelukkig moet wel een paar keer genoeg moed verzameld worden om wel een slootje over te steken.

Ps. deze wandeling is te combineren met bijvoorbeeld de ‘Landgoederenwandeling‘ of ‘Rondje Elburg, deel 1‘.

Facebooktwitter