Afstand: 10 kilometer

Waar: Sint Jansklooster (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Beulakerpad 1, Sint Jansklooster

Samengevat: Te veel asfalt en matig decor, met een paar kleine uitzonderingen.

Beoordeling: 6

Vandaag is gekozen voor een wandeling door het ‘Nationaal Park de Weerribben-Wieden’. Dit gebied is een van de belangrijkste moerasgebieden van Europa. Hoewel het nu een natuurgebied is, is het ontstaan als gevolg van de turfwinning. De wandelschoenen worden aangetrokken op de parkeerplaats van het informatiepunt van Natuurmonumenten.

Er kan hier gekozen worden uit drie wandelingen, een heel korte (1 km), een iets langere  (3 km) of nog iets langer (9 km). De keuze valt op de langste wandeling. Vol goede moed gaat de wandelgroep op weg. Na twee kilometer onafgebroken asfaltwandelen, wordt het enthousiasme voor de gekozen route langzaam minder. Via Moespot en Vollenhove gaat de route weer in de richting van Sint Jansklooster.

En wanneer na 5 kilometer asfalt nog steeds geen afwisseling in beeld komt, daalt de motivatie (en daarmee het wandeltempo) nog verder.

Uiteindelijk steekt de route nog voor een kleine variatie toch een zandpad op. Net wanneer er weer enig optimisme de groep binnen lijkt te komen, gaat de route toch weer het asfalt op. Na nog twee kleine onderbrekingen (waarvan een een lus over ‘Het hoge land van Vollenhove’) over een zandpad bestaat de rest van de route geheel uit asfalt.

Bij de molen van Sint Jansklooster, slaat de wandeling links af, in de richting van de dorpskern. De laatste loodjes van de wandeling gaan door de bewoonde wereld, onder de provinciale weg door en dan in een rechte streep naar de finish.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: een weinig boeiend decor en wel heel veel asfalt. Niet een wandeling die als eerste keus naar voren zou komen om nog een keer te wandelen.

Ps. Er is een theeschenkerij bij Natuurmonumenten. Let wel op de openingstijden. Mocht je nog zin hebben in een rondje door het riet, combineer dan deze wandeling met ‘Een laarzen- en vlonderpad‘, mijn favoriet van vandaag.

Facebooktwitter