Afstand: 3 kilometer

Waar: Sint Jansklooster (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Beulakerpad 1, Sint Jansklooster

Samengevat: Bij het informatiepunt van Natuurmonumenten ‘de Wieden’  starten twee korte wandelingen, die goed in één ruk te wandelen zijn. Met drie kilometer zijn beide wandelingen gedaan en is de wandelaar een volleerd schipper van een trekveer.

Beoordeling: 8

Op het terras van de theeschenkerij van Natuurmonumenten maakt de wandelgroep zich klaar voor twee kleine wandelingetjes. De eerste keuze valt op het vlonderpad. Vanaf het terras slaat de route linksaf, het bruggetje over. De vlonders liggen duidelijk zichtbaar in het riet: recht vooruit. Deze ultrakorte wandeling van achthonderd meter over een aangelegd vlonderpad door de rietvelden is op zich een bijzonder rondje.

Wanneer het bruggetje nog een keer overgestoken is, slaat de route opnieuw links af in de richting van het laarzenpad (volgens het bordje: laarzen aanbevolen). Nog een bruggetje over en het avontuur kan beginnen.

En het avontuur laat niet lang op zich wachten. Het eerste trekveer ligt (aan de overkant van het water) te wachten op de volgende wandelaars zonder watervrees. Nu worden de armspieren ingezet om het ijzeren vlot terug te trekken zodat de wandelaars op kunnen stappen. De eerste wandelaar stop wildenthousiast het vlot op. Blijkt die toch iets minder stabiel in het water te liggen dan verwacht. Gelukkig wordt een nat pak vermeden en de andere wandelaars stappen iets meer doordacht op.

Soepel wordt het veer naar de overkant van het water getrokken en gaat de wandeling weer over land verder. De ondergrond beweegt in het ritme van de wandelaars mee. Even wordt geopperd om niet te hard te stampen. Met een omtrekkende beweging over het land van de riettelers gaat de route weer in de richting van de theeschenkerij.

Met in totaal vier trekveren in de route, zijn de wandelaars ervaren trekveerschippers tegen de tijd dat het bruggetje voor de tweede keer vandaag bereikt wordt.

Geen van de wandelaars had er aan gedacht om laarzen mee te nemen voor de wandeling. Het was op plekken behoorlijk modderig en drassig, maar als het je niet uitmaakt dat de waterdichte wandelschoenen onder de modder komen te zitten, is het rondje ook zonder laarzen te maken.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: twee leuke wandelingetjes waarbij het bijzonder is om de grond onder je voeten te voelen bewegen (je blijft je toch afvragen of je er niet door heen zult zakken). De vier trekveertjes waarmee de wandelaar zichzelf (maximaal vier wandelaars per overtocht) naar de overkant van het water kan trekken zijn een leuke belevenis.

Ps. Er is een theeschenkerij bij het informatiepunt, maar let op de openingstijden om teleurstelling te voorkomen.

Facebooktwitter