Afstand: 10 kilometer

Waar: Tongeren (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Van Maanenpad, Tongeren (parkeerplaats)

Samengevat: Een wandeling door het bos van ‘Land Tongeren’ en over de ‘Tongerense heide’. Met (een kleine) kans op langskomend wild. De wandeling gaat 100% over zandpad.

Beoordeling: 7

Een wereldplaats is Tongeren op de Veluwe niet, maar vandaag is het wel het middelpunt van de wandeling. Op de parkeerplaats wordt nog een verdwaald steentje uit de wandelschoenen geschud en de wandelgroep is klaar voor vertrek. Op het landgoed is een verzameling loslopend wild tegen te komen.

Slingerend over verschillende bospaden waar hier en daar nog de gevolgen van de laatste storm te merken zijn, wordt de rand van de Tongerense heide bereikt. Na het overwinnen van een paar (niet indrukwekkend veel) hoogtemeters wordt een bankje bereikt met een wijds uitzicht over de hei.

Tijd voor een pauze en het uitzicht in driehonderdzestig graden te bekijken. Aan het eind van de dag is het rustig op de hei. Na de theepauze gaat de wandeling verder over een smal pad dwars over de heide. Even uitkijken bij het oversteken van het doorgaande fietspad en dan weer het wandelpad over de hei op.

Na een kleine klim nog een blik op de hei voor de wandeling weer het bos insteekt. Smalle en brede bospaden wisselen elkaar af. Met twee keer een kleine variatie op de route vanwege een afgesloten pad (Rustgebied voor het wild). Met bijna tien kilometer op de teller van het gps-apparaat komt het eindpunt van de wandeling weer in zicht.

Na de laatste meters van de wandeling over het zandpad (wie het zand ondertussen zat is kan ook voor het verharde fietspad kiezen) wordt het wildrooster weer over gestoken. Vandaag tijdens de wandeling geen onverwachts bezoek van wild.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: een afwisselende wandeling met wel een paar lange rechte bospaden. De laatste kilometer had een behoorlijk slechte ondergrond met gestort puin als halve verharding van de zandweg.

Ps.  onderweg geen terras voor koffie met gebak. Wel twee bankjes voor thee uit de thermoskan en zelfgebakken cake.

Facebooktwitter