Afstand: 8 kilometer

Waar: Bussum (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Randweg 203, Bussum

Samengevat: Vanaf de parkeerplaats aan de rand van Bussum gaat de wandeling over de Bussumer- en Westerheide van het ‘Goois Natuurreservaat’.  Zonder problemen gaat de hele route over zandpaden. Het is onderweg uitkijken voor loslopende schotse hooglanders en een voorbij springende ree.

Beoordeling: 7,5

Een mooie lentedag is een goede reden voor een wandeling over de hei. De keuze valt op het heidegebied aan de rand van Bussum. Vanaf de parkeerplaats is het maar een paar meter voor de rand van de hei bereikt wordt met het toegangshek in zicht. Om niet de rust van de andere wandelaars onverwacht te verstoren wordt het hek met een afgemeten klap gesloten.

De route slingert over verschillende ingelopen paden in de richting van het bos. Even uitkijken bij het brede fietspad en dan weer verder doorstappen over nog meer wandelpaden over de hei.

Met de rand van het bos binnen handbereik, is het toch nog een kleine verrassing om een ree in alle rust haar brunch weg te zien kauwen. De wandelaars wandelen verder in de richting van nog een klaphek. Het bord naast het hek waarschuwt de wandelaar dat er aan de ander kant een natuurreservaat wacht.

Met nog meer paden tussen de hei door, heeft de wandeling het uiterste puntje bereikt en is het tijd om terug te wandelen. Met in de verte de loslopenden hooglanders met indrukwekkende hoorns, is er gelukkig nog een pad te vinden waarmee een grote boog om de grazers getrokken kan worden.

Nog een paar extra meters voor het toegangshek weer bereikt wordt. Soepel door het hek en in een rechte streep naar het terras. Tijd om de voeten rust te geven en van de zon en het uitzicht te genieten.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: hoewel het gewoon een rondje over de hei lijkt, is er genoeg afwisseling om een ruime voldoende aan de wandeling te geven.

Facebooktwitter