Afstand: 6 kilometer

Waar: Zeewolde (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt:  Flediteweg 22, 3896 LR Zeewolde

Samengevat: Een verrassend boeiende wandeling door een stukje natuur in de jongste provincie van Nederland.

Beoordeling: 8

Bij het zoeken naar een wandellocatie ligt Zeewolde misschien niet direct voor de hand. Toch maar een keer proberen. De bestemming is ‘De stille kern’ van staatsbosbeheer. Dit wandelgebied is een onderdeel van het ‘Horsterwold‘, een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland.

Vanaf de parkeerplaats gaat het eerste deel van de wandeling over een aangelegd pad heuvelop in de richting van het uitkijkpunt. Vanaf deze verhoging is er een onbelemmerd uitzicht over een deel van het gebied. Na een rondje langs de bankjes daalt de route af in de richting van het klaphek.

Achter het klaphek ligt er een breed pad wat als route door het park slingert. Verdwalen lijkt hier niet echt een mogelijkheid. Het is vooral een kwestie van op het pad blijven, doorwandelen en van het uitzicht genieten. Halverwege de wandeling ligt een boomstronk-veranderd-in-een-bankje op de wandelaar te wachten. Tijd om thee te drinken en een kudde paarden op hun gemak richting de wandelaars te zien komen.

Tegen de tijd dat de wandelgroep zich afvraagt of de koekjes gedeeld moeten worden, slaat de kudde paarden af en verdwijnt tussen de bomen. Met de theepauze voorbij komt de groep weer op gang en volgt het wandelpad langs het water.

Even de broekspijpen opkrullen zodat twee grote waterplassen overwonnen kunnen worden en het klaphek bereikt wordt. Het laatste stukje over het fietspad in de richting van het wildrooster en de parkeerplaats.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: een onverwachts boeiende wandeling. Hoewel het pad vooral een breed karrepad is, ziet het bos er minder aangelegd uit dan in andere delen van Flevoland. Het park is behoorlijk drassig, wanneer je droge voeten wilt houden zijn waterdichte wandelschoenen een goed idee.

Ps. in de wijde omtrek is er geen terras te vinden. Voor een theepauze in de wandeling moet de wandelaar zelf een thermosfles meenemen in de rugzak. Vlak bij de parkeerplaats staat de Tuurtoren. Met een aantal tenen met blaren wordt de beklimming van de toren voor een andere keer geagendeerd.

Na de wandeling nog een klein rondje door de Flevopolder gemaakt. Natuurlijke wegversperring.

Facebooktwitter