Afstand: 12 kilometer

Waar: Lochem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Runmolen 17, 7241 VE Lochem

Samengevat: De achterhoek als decor voor een wandeling door de velden en een stukje bos. Afwisselend over zand- en asfaltwegen. Omdat de wandeling behoorlijk vlak is kan een redelijk gemiddeld wandeltempo gehaald worden.

Beoordeling: 6

Op de parkeerplaats van de sporthal worden de wandelschoenen in stelling gebracht voor een rondje door de Achterhoek. Eerst een paar straten door de bebouwde kom  van deze stad (Lochem kreeg al in 1233 stadsrechten en was een van de vijf stemrechthebbende steden binnen de Staten van het kwartier Zutphen) en een lange rechte weg voor het eerste zandpad wordt bereikt. Volgens de digitale route op het gps-apparaat gaat de route over het zandpad maar de twee duidelijk zichtbare bordjes ‘verboden toegang’ doet de groep even twijfelen. Wordt het stug de digitale route volgen of toch een variatie maken.

Er wordt gekozen voor de tweede optie. En met een kleine omweg (en over vrij toegankelijke wegen) wordt de route weer opgepikt.

Na het oversteken van de doorgaande weg gaat de route verder over een breed zandpad met uitzicht over de velden.  Het zandpad wordt weer ingewisseld voor asfalt voor de route links afslaat en het bos in steekt. Met het militaire oefenterrein rechts en het golfterrein links blijf je onbewust toch vanuit een ooghoek kijken of er niet onverwachts iets overvliegt.

Wanneer het bospad het bos uitgaat wordt de wandelaar even op de snelheid gewezen. En dankzij het vlakke land en de aangestampte paden ligt het wandeltempo hoger dan normaal. Toch wordt besloten de snelheid niet te matigen en op volle stoom in de richting van Lochem door te stappen.

Onverwacht snel komt de bebouwde kom weer in zicht. Het laatste deel van de wandeling gaat langs het water en door de woonwijk. Met ruim twaalf kilometer op de teller en een kleine blaar wordt de wandeling afgerond.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: niet het meest boeiende rondje, maar als zaterdagmorgentrainingsrondje (drie keer woordwaarde) een prima keuze. Alleen jammer van de grote hoeveelheid bordjes ‘verboden toegang’. De vraag is wel of al deze bordjes er terecht staan.

Facebooktwitter