Koudwatervrees

Afstand: 4 kilometer

Waar: Vaujany (Frankrijk)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een inspannende wandeling door de sneeuw, inclusief het oversteken van een beekje (gelukkig liggen er grote stenen in, maar kijk uit, een paar liggen er los), langs het meer en via de b-route de klim maar Alpe d’Huez. Langs een beekje met mooie ijssculpturen. Geschikt voor sneeuwschoenen in de winter.

DSCF1809

Voor de ochtend is er nog zonneschijn beloofd. Besloten om de alternatieve route van Vaujany naar Alpe d’Huez uit te proberen. Met de huidige sneeuwcondities zijn de verschillende paden goed in de sneeuw te volgen (gelukkig maar want aan bordjes langs de route doen ze hier niet echt).

We vertrekken vanuit Villard en nemen eerst een paar liften om (via Oz en Oisans) in Vaujany uit te komen. Vanaf hier is het met de benenwagen ongeveer 4 kilometer terug. Dat moet te doen zijn voordat de zon het voor gezien houdt.

Het eerste deel van de wandeling is eenvoudig en loopt redelijk vlak langs het meer. Eenmaal aan de andere kant van het meer gekomen is de eerste uitdaging duidelijk. Het pad gaat aan de andere kant van het beekje verder en het beekje is te breed om er in een soepele beweging over heen te springen. Dan maar de hink-stap-sprong toepassen. Even een paar stenen uitgetest, maar goed ook, want niet alle stenen liggen muurvast.

Na het uitproberen van de stenen is de ideale oversteek bekend en is het de kunst om in drie zekere stappen de overkant te halen. Iedereen weet zijn voeten droog te houden.

Aan de andere kant van het beekje gaat het pad steil omhoog. Gelukkig is het niet te glad en ligt er genoeg sneeuw om met de nodige inspanning de top van het klimmetje te bereiken.

DSCF1813

Met de zon op het gezicht en de zachte, half gesmolten sneeuw op het pad gaat het wandeltempo iets omhoog (het feit dat het pad ook iets daalt helpt natuurlijk ook). Na een paar kleine klimmetjes in het pad komt Lac Besson weer in zicht. We houden vandaag het pad op de linkeroever aan (vanuit de looprichting gezien).

DSCF1816

Vanaf het restaurant kiezen we vandaag voor de b-route (dus niet over de brede weg terug). Via de andere kant van de rotsblokken loopt nog een route, langs een beekje. Het is hier wel goed opletten, het pad is behoorlijk glad en uitglijden betekent natte (en dus koude voeten).

Het eindpunt komt inzicht (de gondels van de lift schuiven al regelmatig langs). Nog de laatste paar klimmeters en we hebben de finish bereikt. De zon heeft het ondertussen al voor gezien gehouden. Mooi op tijd terug voordat het weer echt om gaat slaan.

Ps. de wandeling is met diverse wandelingen te combineren, bijvoorbeeld tot een rondwandeling of tot een langere wandeling. Mocht je met de lift terug moeten, let dan op de tijden.  Hou er rekening mee dat het wandeltempo lager ligt dan gemiddeld en de wandeling langer dan een uur duurt.

Facebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Diana wandelt — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑