Afstand: 5 kilometer

Waar: Villard Reculas (Frankrijk)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: de middagwandeling gaat van het centrum van Alpe d’Huez naar Villard Reculas. De sneeuwschoenen voor deze wandeling thuisgelaten. De wandeling gaat vooral in dalende lijn.  Je kunt de route ook prima in tegengestelde richting wandelen, dan is het vooral klimmen.

DSCF1776

Er zijn verschillende routes om van Alpe d’Huez naar Villard Reculas te lopen (en natuurlijk in tegengestelde richting). Voor vanmiddag een wandeling uitgezocht waar vooral met de zon op het gezicht gewandeld kan worden.

Op papier ziet de wandeling er niet te spannend uit, het is vooral een dalende lijn. Dus vol goede moed op pad. We kiezen op de splitsing in Alpe d’Huez niet voor de route via de groene piste, maar weer voor het bospad. Dit eerste stuk loopt behoorlijk vlak  en grotendeels sneeuw- en ijsvrij. Prima wandelcondities.

Bij het eerste “tableau d’information” even op het bankje in de zon van het uitzicht genoten. Haast onvoorstelbaar dat het wintersportseizoen is begonnen. Op de weg zijn nog een paar fanatieke fietsers te zien, niet de doorsnee weggebruikers in deze tijd van het jaar.

Na vijf minuten pauze toch maar weer aan de wandel gegaan, het is nog 3,5 kilometer tot aan de eindstreep. Op het punt waar we de vorige wandeling voor de route door het bos gekozen hebben, slaan we nu rechtsaf en gaan heuvel op. Dat is even schakelen. Een haarspeldbocht en tientallen hoogtemeters verder komen we bij de volgende uitdaging aan.

Het bospad gaat over in een zandpad inclusief een houten trap. Hoewel de treden goed te doen zijn (of zou een leuning helpen?), is het niet verstandig om naar beneden te kijken als je last van hoogtevrees hebt.  Aan het eind van de trap en om de bocht kan iedereen weer rustig ademhalen. Weer een wandeling met een ‘micro-avontuur’.

Op de volgende t-spitsing kunnen we kiezen om direct het pad in de richting van Villard te nemen of een kleine omweg (200 meter) te maken en via het lager gelegen “tableau d’information” te lopen.

We kiezen voor de omweg. Op de borden bekijken we even de bergen om ons heen en lezen een stukje over de historie (hoewel er vast iets in de vertaling is blijven hangen).

DSCF1781

Met de drie informatieborden netjes op een rij, krijg je een mooi beeld van alle bergtoppen om je heen. Als je in de richting van Huez kijkt, zie je zelfs verderop nog de gletsjer liggen.

Met het laatste gedeelte van de wandeling nog voor de boeg toch maar weer de wandelbeweging ingezet. Het pad is goed te volgen. Soms is het lastig lopen op de sneeuw, het smeltwater heeft van de grond een soort van zuigende en glibberende kleimassa van het pad gemaakt. Dat maakt het wandelen er op een dag als vandaag niet eenvoudiger op. Gelukkig maakt het uitzicht veel goed.

DSCF1784

Het laatste stuk van de wandeling gaat over een droger gedeelte van het wandelpad. In het dal beneden ligt Villard in de zon. Nog even doorlopen om de laatste zon van de dag te vangen op het terras van ‘la Bergerie’. De vin chaud is welverdiend na de glibber-en-glij-wandeling van vanmiddag.

Ps. toch net iets te laat bij ‘la Bergerie’ aangekomen; de zon schijnt niet meer op het terras. Binnen een plekje gevonden, een goed alternatief.

Facebooktwitter