Afstand: 20 kilometer of 16 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Leemculeweg 2, 8051 PL Hattem

Samengevat: Vanaf de ‘Leemcule’ door het bos en het rivierenlandschap, inclusief een blik op de molen van Wapenveld.

Beoordeling: 7

Hattem staat bekend als het stadje op de rand van de Veluwe met uitzicht op een rivierenlandschap. De route die voor  vandaag is uitgestippeld gaat door dit decor. Vanaf de zanderige parkeerplaats steekt de wandeling het eerste bospad van de dag op. Via een aantal bekende paden door het gebied van het ‘gelders landschap’  worden moeiteloos de eerste kilometers afgelegd. Bos en een klein stukje hei (voor wie de eerste pauze in wil lassen, op de hoek staat een bankje) en nog meer bos brengt de wandelgroep in de richting van Wapenveld.

Via ‘Vrieze ‘s Erfgoed’ (waar net met een doffe klap de molen wordt stil gezet, blijkbaar is het sluitingstijd) wordt het pad dat langs het Apeldoorns kanaal loopt gevonden om via ‘het Kloosterbos’ van het voormalige klooster Hulsbergen de dijk te bereiken. Vanaf de dijk is er een vrij uitzicht op de uiterwaarden.

De route volgt de dijk, langs de dijkstoel en in de richting van het gemaal. Een goed moment om bij het ‘wateraf(s)tappunt’ de watervoorraad aan te vullen. Via het brede fietspad gaat de wandeling tussen de akkers door in de richting van de IJssel. Het tempo van de traag stromende rivier past mooi bij het wandeltempo van de dag.

Met weinig keuzemomenten in de route en de kerktoren van Hattem als voorlopig mikpunt kan het eigenlijk niet misgaan en kan elk voorbij vliegend vogeltje besproken worden. Bij de afslag naar links wordt toch besloten een kleine variatie op de route te maken en af te slaan terug richting het kanaal. Na nog een stukje dijk en bebouwde kom komt het bos weer in zicht.

Over nog een paar bospaden, over een bruggetje (gevolgd door een klein klimmetje) en twee klaphekken komt het eind van de wandeling in zicht. Met een kleine eindsprint, voor zover dat nog mogelijk is na twintig kilometer, wordt de wandeling afgerond.

Algemeen oordeel over de wandeling: afwisselende wandeling waar bos en rivier elkaar vinden.

Ps. met de extra slinger door het bos wordt de wandeling iets langer dan verwacht. Voor het inlopen van de nieuwe wandelschoenen misschien niet het beste idee (een paar pijnlijke tenen bij het uitdoen van de schoenen), maar gelukkig geen blaren opgelopen. In ieder geval in een keer de schoenen goed ingelopen. Klaar voor de volgende kilometers.

Op Vrieze’s Erfgoed is gelegenheid voor koffie, controleer vooraf de openingstijden om te grote teleurstellingen te voorkomen.

Een variatie op deze wandeling, is een rondje van 16 kilometer vanuit het historisch centrum van Hattem. Door de uiterwaarden met uitzicht op de rivier in combinatie met een hele verzameling bospaden. Het gpx bestand vind je hier.

Facebooktwitter