Afstand: 6 kilometer

Waar: Holten (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Holterbergweg 12, 7451JL Holten

Samengevat: Een wandeling vanaf de parkeerplaats bij het ‘Natuurmuseum Holterberg‘ met een bezoek aan de Canadese begraafplaats en door het centrum van Holten.

Beoordeling: 6,5

Met stijgend kwik in de thermometer valt op de parkeerplaats van het ‘Natuurmuseum Holterberg’ de beslissing om de geplande lange wandeling in te wisselen voor een kort rondje, aangevuld met een bezoekje aan het terras. Vanaf de parkeerplaats volgt de route een klein stukje het fietspad en steekt dan het zandpad op om het bos in te trekken.

Na een paar zandpaden volgt de route het hek van de Canadese begraafplaats. Op het kruispunt slaat de uitgestippelde route rechtsaf. Na kort overleg besluit de wandelgroep een kleine variatie op de route te maken, linksaf te slaan en een rondje over de begraafplaats te maken.

Na het bezoek aan de herdenkingsplaats gaat de wandeling verder over het randje van het nationale park in de richting van Holten. Langs de Beukenlaan gaat het wandeltempo een tikje lager. De geschiedenispalen met korte stukjes geschiedenis van een hele reeks jaren heeft de volle aandacht van de wandelaars. Vlak voor het station wordt nog kort het uitkijkplateau beklommen voor een ander perspectief op het landschap.

Even wachten voor de stoptrein en dan door het centrum weer in de richting van de Holterberg. Nog een paar zandpaden en hoogtemeters voor het eindpunt van de wandeling in zicht komt.

Tijd om de wandelschoenen in te wisselen en een plekje te zoeken op het terras.

Het oordeel van de wandelgroep over deze wandeling is unaniem: te veel verharde wegen. Wel een paar mooie doorkijkjes en het bezoek aan de Canadese begraafplaats is een bijzonder moment om even stil te staan.

Ps. De wandeling start niet bij het station van Holten, maar het is geen probleem om de route vanaf het stationsplein te starten.

Facebooktwitter