Afstand: 15 kilometer

Waar: Bussum-Zuid (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Struikheideweg 5, 1406 TK Bussum (station Bussum-Zuid)

Samengevat: Afwisselende wandeling door bos, over landgoederen en over de hei. Onverwacht veel zandpaden en groen. Voor wie de tijd heeft is er nog de mogelijkheid om een stop te maken bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Beoordeling: 8

De parkeerplaats van het station is het startpunt van een wandeling door het Gooi. Eenmaal de weg overgestoken gaat de route de hei over in de richting van  ‘Goois natuurreservaat fransche kamp‘.  Over een hele verzameling bospaden slingert de route in de richting van het landgoed ‘Hilverbeek‘ met uitzicht op ‘Jagtlust

Nog meer bospaden (met een kleine blik door het sleutelgat op de wijngaard Hilverbeek) voor het in een lange rechte lijn in de richting van Ankeveen trekt. Na kort overleg wordt besloten de wandeling kort te onderbreken voor een drankje op het terras.

Na de korte pauze voor de voeten, gaat het in een rustig wandeltempo in de richting van ‘landgoed Bantam’. Het verhaal gaat dat vroeger vanaf de heuvel de theedrinker tot aan de Zuiderzee kon uitkijken. De route slingert verder over de slingerende bospaadjes (de lange rechte lanen worden vandaag overgelaten aan Liesje en Lotje overgelaten).

Onverwachts laat een ree zich zien op het klein grasveld tussen de bomen. De wandelaars gaan even een moment stil staan om de ree niet te storen. Blijkbaar het teken voor nog twee reeën om soepel onder het draad door te kruipen en op het grasveld het avondeten bij elkaar te scharrelen.

Tijd om weer in beweging te komen voor het laatste deel van de wandeling over de hei en door het bos. Even goed uitkijken bij het oversteken van de straat en huppelend de finishlijn over te steken.

De wandelgroep is het eens over de wandeling: onverwacht mooie en groene wandeling. De reeën waren de kers op de wandeling (maar er wordt geen garantie gegeven dat ze elke dag aanwezig zijn).

Ps. omdat het grootste deel van de wandeling over zandpaden gaat is er weinig gelegenheid voor een pauze op een terrasje.  Voor deze wandeling gekozen voor een klein terras in Ankeveen. Een goed alternatief is het ‘bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek‘ van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland.

Facebooktwitter