Afstand: 5 kilometer

Waar: Bradfield (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Rushall Farm, Back Lane, Bradfield,  Engeland

Samengevat: Ongeplande wandeling langs de bluebells. Bijna onvoorstelbaar maar in Engeland is het mogelijk: bluebell wandelingen als evenement. Inschrijfgeld (en de opbrengst van de homemade cakes) gaan naar de MS stichting. Mooie route en veel bluebells.

Beoordeling: 8 (met 0,5 bonus voor de bluebells)

Na de wandeling in Tidmarsh wordt de navigatie ingesteld op de eindbestemming in Wales. Onderweg naar de M4 staat er een groot bord met ‘bluebell walks’. Binnen twee tellen besloten: wijziging van plan, er is nog tijd voor een extra (niet geplande) ‘bluebell walk’.

Het blijkt een paar kilometer van de geplande route te liggen, maar consequent de bordjes volgend, wordt Rushall Farm bereikt. De vrijwilligers wijzen de bezoekers strak naar het parkeerveld. Voor het toegangskaartje wordt gekocht (in de vorm van een voorgestelde donatie aan de MS stichting) is er nog tijd voor koffie met zelfgebakken taart. Het wordt een ‘victoria sponge met verse aardbeien’ en een ‘coffee-walnutcake’. Na de koffie met gebak wordt de plattegrond van de wandelingen opgehaald. Na kort overleg wordt gesloten een combinatie van de rode en de groene route te wandelen (uit de verzameling van vier beschikbare wandelingen).

Vanaf het klaphek hangen de bordjes, voorzien van de kleurcodering voor de verschillende wandelingen, duidelijk zichtbaar in het veld. De duidelijke markering maakt het de wandelaar makkelijk en er is dus alle tijd om van de omgeving te genieten. De route slingert over de velden en door bospercelen. Ondertussen worden er ongemerkt nog behoorlijk wat klimmeters gemaakt.

Het voordeel van de rode route (welk buitenom trekt) is dat na vijftien minuten de wandelaars nog alleen in het bos wandelen, de meeste bezoekers kiezen voor de kortere routes. In een relaxed wandeltempo trekt de wandelgroep door het bos. Alle tijd om regelmatig stil te staan en foto’s te maken.

Het laatste deel van de wandeling gaat over de ‘groene route’. Zoals beloofd staan hier de meeste bluebells. Nog een paar foto’s gemaakt en dan de laatste honderd meter uitgewandeld voor het parkeerveld weer wordt bereikt.

De wandelgroep vult zonder discussie het evaluatieformulier in: mooie route, geweldige taart en vriendelijke vrijwilligers. Al met al de moeite van de omweg meer dan waard om van de gsp-route af te wijken.

Ps. de wandeling is gelopen in een van de ‘bluebell weekends’. De velden zijn niet het hele jaar open voor bezoekers.

Facebooktwitter