Afstand: 8 kilometer

Waar: Alpe d’Huez (Frankrijk)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Door het gebrek aan sneeuw, kan het wandelpad gevolgd worden. Het stuk door Foret d’Huez gaat behoorlijk steil naar beneden en met de losse stenen is het goed uitkijken. Het laatste deel van de wandeling gaat over de weg. Onderweg zijn regelmatig de beroemde 21 bochten van Alpe d’Huez te zien.

DSCF1658

Vandaag is het eerste kerstdag en met een strak blauwe lucht zit er niets anders op dan te dromen van een witte kerst dit jaar. Maar wandelen met dit weer is een prima invulling van de kerstmorgen. Vanuit Villard Reculas nemen we de lift naar Alpe d’Huez. De uitgestippelde route gaat over de groene piste (als er genoeg sneeuw ligt is de piste blauw) naar Huez en dan via de weg terug naar Villard.

Vanaf de lift steken we het centrum van Alpe d’Huez door. Zonder veel moeite zijn hier de wegen sneeuwvrij gemaakt. Uit sommige winkels klinkt nog moedig “Jingle Bells” maar zonder de sneeuw voelt het meer als Pasen. Hoewel we vanmorgen nog wel de handschoenen hebben aangedaan.

Bij de piste aangekomen zien we nu ook het wandelpad via de bergwand begaanbaar is. We besluiten van de gelegenheid gebruik te maken (het pad ligt normaal gesproken in december ruim onder de sneeuw en is daarmee onbegaanbaar) en via het wandelpad de oversteek naar Huez te maken.

De looprichting is vanmorgen goed: zon op het gezicht. Het eerste deel van het wandelpad is goed te doen. Behoorlijk vlak en sneeuwvrij. De zon maakt het zelfs modderig. De zon zorgt ook voor mooie strakke schaduwen. Even op het bankje van het uitzicht genieten.

DSCF1652

Bij Foret d’Huez aangekomen wordt de wandeling inspannender; het gaat op delen behoorlijk steil naar beneden, gecombineerd met losliggende stenen en hier en daar stukken ijs. Het is dus goed uitkijken waar de voeten neergezet worden. In het bos lopen we minder in de zon maar er komt genoeg warmte vrij van het wandelen. De handschoenen zijn al lang in de rugzak verdwenen.

Uiteindelijk wordt toch de weg zonder kleerscheuren bereikt. Vanaf hier gaat de route over de geasfalteerde weg. Tot aan ‘Pas de la Confession’ is het vooral klimmen. Eenmaal bij de pas aangekomen gaat het naar Villard Reculas weer bergaf. Op dit stuk kunnen we in ieder geval de gemiddelde snelheid van de wandeling weer wat opkrikken.

 

DSCF1662

Ps. de wandeling eindigt bij de lift net buiten Villard Reculas. Om terug te gaan naar Alpe d’Huez kan de lift genomen worden. Er loopt ook een wandelroute, maar die is nu dicht vanwege het sneeuwseizoen.

Facebooktwitter