Afstand: 6 kilometer (130 hoogtemeters)

Waar: Cwm-yr-Eglwys (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats in Cwm-yr-Eglwys

Samengevat: Een wandeling rond Dinas Island. Met maar één klim in de route, een relatief eenvoudig rondje. Mooie uitzichten en uitzicht op een hele kolonie ‘razorbills’.

Beoordeling 8,5

 

Op de parkeerplaats van Cmw-yr-Eglwys wordt het parkeergeld betaald in een ‘honesty box’ (het tarief van twee pound staat op het bord en de betaalautomaat is niet meer dan een gleuf in de muur, met de opmerking ‘trust the motorist’. Het leven hoeft niet moeilijker te zijn dan dat) en mag er de hele dag geparkeerd worden. Dat moet lang genoeg zijn om het rondje om Dinas Island te maken. Besloten wordt het rondje tegen de klok in te wandelen.

Vanaf de parkeerplaats is het een kleine oversteek naar de ruïne van de kerk. Na aan een hele verzameling stormen weerstand te hebben geboden, is nu er van de kerk niet meer over gebleven dan de voorgevel. Van het grasveld is het wandelpad eenvoudig te vinden en kan aan het eerste steile deel van de klim worden begonnen.

Tegen de tijd dat de kuiten protest aantekenen wordt het pad minder steil en is er tijd om de omgeving te bekijken. Duidelijk in beeld ligt Needle Rock, een broedplaats voor zeevogels. Vandaag zijn er zoveel ‘razorbills’ op het rotsblok neergestreken dat er bijna geen vrije staan- of zitplaats te vinden is.

Na het maken van een hele serie ‘vogels op een rotsblok’ kan de wandeling weer verder gaan. Gestaag klimt het pad in de richting van Dinas Head. Het trig-punt op Pen-y-Fan is het hoogste punt van de wandeling van vandaag. Hier heeft de wind van zee in alle sterkte vrij spel op de wandelaars. Met wapperende haren en klapperende jassen worden snel de foto’s met zeezicht gemaakt.

Vanaf het hoogste punt gaat het in een dalende lijn terug naar de bewoonde wereld, te weten de tea room bij de haven van Pwllgwaelod. Jammer genoeg is vandaag de tea room gesloten en zit er niets anders op dan de laatste etappe, over het verharde pad, gelijk te beginnen. In de laatste kilometer van de wandeling wordt de topsnelheid van de dag neergezet, net voor de parkeerplaats weer wordt bereikt.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: een van de favoriete rondjes over ‘the coast path’.

Ps. ‘s Middags de wandeling over Dinas Island nog een keer gemaakt, maar dan met de klok mee met Pwllgwaelod (drie pogingen voor deze plaatsnaam foutloos gespeld is) als startpunt. Was er ‘s morgens bijna geen plekje meer te vinden op Needle Rock, vanmiddag waren bijna alle vogels gevlogen. Het gpx-bestand voor de wandeling met de klok mee, is hier beschikbaar.

Facebooktwitter