Afstand: 18 kilometer

Waar: Aberporth en Llangrannog (Wales)

Gpx bestand: heen en terug beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats in Aberporth

Samengevat: Een wandeling vanuit Aberporth over ‘the coast path’ naar Llangrannog. En dezelfde weg weer terug. Mooie uitzichten, uitdagende klimmetjes, en in mei een verzameling bluebells. Inclusief een stop bij een prima tea room.

Beoordeling: 7,5

De keuze aan parkeerplaatsen in Aberporth is niet overweldigend groot, maar toch heeft de parkeerplaats met uitzicht op de zee een verrassing voor de wandelgroep in petto: parkeergeld betalen in de ‘honesty box’. Systeem is bijna net zo eenvoudig als wandelen: het tarief staat boven een brievenbus vermeld en degene die een auto wil parkeren kan naar eer en geweten het parkeergeld (zonder bonnetje) doneren.  Zo simpel kan het systeem voor het innen van parkeergelden blijkbaar zijn.

Nadat het parkeergeld is betaald, de wandelschoenen zijn aangetrokken en de navigatie is aangezet, kan de wandeling beginnen. Het plan is om via ‘the coast path’ naar Llangrannog te wandelen, volgens de beschrijving 5 mijl (of vrij omgerekend iets meer dan 8 kilometer). Voor een deel van de groep betekent dat een wandeling van 16 kilometer om de auto weer op te halen.

Het eerste deel van de wandeling gaat fluitend over een geasfalteerd wandelpad, maar na ruim een kilometer houdt de verharde weg op en gaat het over een zand/klei pad verder en klimt het gestaag naar ruim boven zeeniveau om even zo makkelijk weer naar het volgende strand af te dalen.

Wandelen op het kustpad betekent vooral veel hoogtemeters maken. Nadat de klim vanaf het strand van Tresaith overwonnen is, gaat het met minder hoogteverschil in de richting van Penbryn. Hier vormt het stukje door het groen, inclusief bruggetje en indrukwekkende waterval een uitzondering op het typische uitzicht op zee dat bij het kustpad hoort.

Nadat met droge voeten het bruggetje overgestoken is, eindigt het klimmetje op het terras van een tea room. Een goed moment om even aan te schuiven voor een kopje thee met taart.

Vanaf het terras wordt de route weer opgepikt. Direct ligt er een behoorlijke uitdaging klaar: de klim naar bijna het hoogste punt van de wandeling. Blijkt ‘clotted cream’ behoorlijk in de kuiten te gaan zitten. Gezamenlijk bereikt de wandelgroep de top en langs de koeien gaat het weer heuvel af richting de laatste klim van de heenweg. Met vereende krachten wordt ook de laatste gezamelijk klim overwonnen en kan er soepel worden afgedaald naar het strand van Llangrannog.

Op het strand splits de wandelgroep en wandelt een deel van de groep (voorzien van autosleutels) het pad in omgekeerde richting (en inclusief stop bij de tea room) terug naar Aberporth.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: vanuit Aberporth is het eerste deel van de wandeling minder boeiend. Het tweede deel van de wandeling heeft een aantal uitdagende klimmetjes, maar het decor is beter. De tea room was op precies het juiste punt in de wandeling. Een goede reden om in het zonnetje even de voeten (en benen) rust te gunnen.

Ps. de kilometers op de teller zijn wellicht niet indrukwekkend, maar het terrein is een behoorlijke uitdaging voor de benen en het wandeltempo ligt duidelijk lager dan normaal (in ieder geval voor deze wandelgroep).

Facebooktwitter