Afstand: 10 kilometer (384 hoogtemeters)

Waar: Llangrannog  en Cwmtydu (Wales)

Gpx bestand: heenweg en terugweg

Startpunt: St Crannog’s Church, Llangrannog

Samengevat: Een wandeling over een deel van ‘the coast path’. Etappe van Llangrannog naar Cwmtydu en via dezelfde route terug. Klimmen en dalen en wijdse uitzichten over de Ierse Zee

Beoordeling 7,5

Vanuit Llangrannog kan een aantal etappes van ‘the coast path’ (een wandeling die de de hele kustlijn van Wales volgt) worden gewandeld. Voor vandaag staat de etappe vanuit het centrum (hoewel centrum wellicht een grote omschrijving is voor een kleine souvenierswinkel, twee pubs en een fish-and-chips winkel) op het programma.

Over een klein stukje strand gaat de route de trap op en het is dus meteen klimmen. Op de vroege ochtend is dat direct te voelen in de kuiten. Het pad is duidelijk zichtbaar in het landschap en zonder kaart (maar wel met gps-apparaat) gaat de wandelgroep op pad. Het is vooral een kwestie van de kustlijn volgen.

De route heeft een paar kleine uitdagingen bij de loslopende paarden, die standvastig midden op het wandelpad staan en de wandelaars tot een omtrekkende beweging dwingen en de steile klimmen die tot een paar extra adempauzes leiden. Maar het pad dat regelmatig uitdagend dicht op het randje ligt, blijft boeiend en gaat gestaag naar het hoogste punt van de wandeling.

Op de top van de klim is het kleine strand van Cwmtydu net te zien. De groep besluit een poging te wagen en te kijken of het strand binnen de tijd bereikt kan worden. Halverwege de afdaling, met een korte blik op het horloge, wordt besloten om toch maar het keerpunt halverwege de afdaling neer te leggen en aan de terugweg te beginnen om nog op tijd voor de lunch terug te zijn.

Wanneer het hoogste punt van de terugweg bereikt is wordt er nog een snelle blik op het strand geworpen en dan gaat het in een bijna rechte streep terug naar Llangrannog. Langs de paarden die nog steeds midden op het pad staan, door de klaphekjes die ook nu weer met een vastberaden knal dichtvallen en het onvermijdelijke uitzicht op zee.

Net voor het eindpunt wordt bereikt nog een korte blik op ‘de tand van de reus’ en dan soepel de trap af. Op de rand van het strand de wandelschoenen even goed uitstampen en op zoek naar lunch.

Ps. ondanks dat de wandeling heen en terug over hetzelfde pad gaat, is het gezichtspunt toch anders, liggen de klimmetjes net anders, en is het daardoor een heel andere wandeling.

Facebooktwitter