Afstand: 36 kilometer (1.091 hoogtemeters)

Waar: Llantillio Crossenny (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar (deel 1 en deel 2)

Startpunt: White Castle

Samengevat: Een lange en uitdagende wandeling. Een paar minder boeiende stukken worden meer dan goed gemaakt door bijzondere uitzichten, onverwachte paadjes, zware klimmen en natuurlijk drie ruïnes. De bonus in april en mei zijn de bloeiende appelbomen, en bluebells.

Beoordeling: 8,5 (en een 9 na een nachtje slapen)

De ‘three castles’-wandeling staat al lang op het verlanglijstje. Een korte rekenkundige oefening voor vertrek: volgens de gevonden route is het rondje 19 mijl (omgerekend 31 kilometer) en met een gemiddeld wandeltempo van 4 kilometer per uur (afgerond naar 3 kilometer per uur om de bijna 1100 hoogtemeters te  overwinnen) betekent dat wanneer de start direct na het ontbijt valt, de wandelaar voor donker over de finish komt.

Dus om 7.39 uur worden de eerste stappen gezet (#feelingoptimistic), nadat het eerste kasteel is afgevinkt. De route kan op de bordjes worden gelopen, maar voor de zekerheid ook een digitale route op het gps-apparaat gezet.

Slenterend door het natte gras worden zonder nog al al te veel inspanning de eerste stile, bruggetje en klim overwonnen. Met de aanmoedigingen van een amazone die ook vroeg op pad is wordt de top van de tweede klim moeiteloos bereikt (wel even stoppen voor het maken van foto’s en een beetje op adem komen). Warm gelopen gaat het soepel verder langs het kerkje waar de uitnodiging hangt dat iedereen welkom is zelf een kopje koffie of thee te komen maken en bij te komen. De groep besluit dat een koffiepauze niet nodig is dus gaat het stug door.

Via een appelboomgaard waar alle bomen vol in bloei staan en na het bruggetje waar precies een wandelaar te gelijk over heen kan, komt een van de volgende klimmen in beeld en die is indrukwekkend. Gelukkig blijkt er halverwege de klim een bankje te staan om op adem te komen en van het uitzicht te genieten. Met een schuin oog op de klok is het na vijf minuten tijd om verder te klimmen naar het volgende uitzichtpunt. Nu geen bankje maar wel een heel stuk heuvelaf richting Grosmont om het tweede kasteel vast te leggen.

Vanuit Grosmont liggen er een paar langgerekte klimmen in de richting van Skenfrith. Het is vooral een kwestie van een lange adem, afgeleid worden door het uitzicht en steeds de volgende stap zetten. Terwijl de kilometers doortellen en de lunchlocatie nog steeds niet in zicht is, komt er een beetje onrust, maar volgens de route gaat het de goede kant op. Na 23 kilometer wordt eindelijk Skenfrith bereikt. Tijd voor een pauze en lunch in de enige pub (the Bell).

Met nieuwe moed (nog steeds #feelingoptimistic) wordt het tweede deel van de wandeling in gang gezet. Nog meer klimmen, stiles, bruggetjes, een wilde hond, een vos, dalen, twijfel over de route en als kers op de wandeltaart een kudde woeste stieren die de weg versperren. Met de finish in zicht wordt besloten om de stieren niet uit te dagen en een alternatieve route te nemen om zonder kleerscheuren over de finish te gaan.

Best een beetje moe bij aankomst, maar niet te moe om te bedenken dat ‘three castles route’ niet helemaal correct is, ‘three ruines’ zou beter van toepassing zijn. Met die gedachte is het tijd (18.32 uur op de klok en 36 kilometer op het gps-apparaat) om de wandelschoenen uit te doen en naar huis te gaan.

Ps. de wandeling heeft meerdere startpunten.Voordeel van starten bij White Castle is dat lunch in Skenfrith net over de helft van de wandeling is. Mocht je willen stoppen, dan zijn de drie kastelen toch afgevinkt. De wandeling is gelopen in elf uur, dat is inclusief een uur pauze voor de lunch. De waarschuwing: de kilometers vallen mee, de stiles maken het zwaar. En toegegeven: onderweg de tel kwijtgeraakt hoeveel stiles er overwonnen zijn, tegen de tijd dat het eind van de wandeling in zicht kwam, was het een uitdaging om nog een stile over te klimmen. Maar gehaald voor het donker werd.

Facebooktwitter