Afstand: 16 kilometer (864 hoogtemeters)

Waar: Libanus (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats tegenover Storey Arms Outdoor Centre, Libanus, Brecon LD3 8NL

Samengevat: Een wandeling aan de achtzijde van Pen-y-Fan, de hoogste piek in Zuid-Wales en langs het meertje. Inclusief de beklimming van de Pen-y-Fan.

Beoordeling: 8,5

Wandelen in Wales is zelden een vlak rondje, maar met een klim naar de hoogste piek in Zuid-Wales zeker geen ‘walk in the park’. Maar als je er dan toch bent, dan ook maar de hele klim. Op een zonnige zaterdag is het een uitdaging om op de kleine parkeerplaats een plekje te vinden. Maar met een beetje geluk en handigheid met inparkeren lukt het om de auto elegant neer te zetten.

De meeste wandelaars kiezen voor het aangelegde pad in de richting van de top, de wandelgroep kiest het pad links van de ingelopen weg om zo in alle rust het eerste deel van de klim te maken. Op het eerste plateau slaat de route links af en trekt in de richting van Brecon.

Na het nodige klimwerk krijgen de kuiten even rust in het redelijk vlakke gedeelte van de wandeling in de richting van het eind van het plateau. Tegen de tijd dat er over wordt gedacht om de rest van de wandeling fluitend af te leggen, duikt de route in een steile afdaling, wat gelijk ook een behoorlijke aanslag op de benen en de tenen blijkt te zijn.

Regelmatig wordt er gestopt om het wisselende uitzicht op de klim die nog wacht op de gevoelige plaat vast te leggen. In het gezelschap van een paar niet al te schuwe schapen wordt het dal van de wandeling bereikt. En voor de wandeling aan de klim naar het magische meer kan beginnen moeten er eerst nog een paar uitdagende stiles overwonnen worden. Met de laatste horde overwonnen, is de groep klaar voor de klim naar de top.

En die blijkt niet mee te vallen. De paar wandelaars die de route in de tegengestelde richting lopen hebben het duidelijk makkelijker, maar met een ritme van twintig stappen vooruit en tien tellen rust gaat het gestaag de goede kant op en wordt net niet helemaal buiten adem het meer bereikt. Tijd om uit de wandelschoenen te stappen en de voeten af te koelen in het frisse water van Llyn Cwm Llwch. Het meer is het best bewaarde meer uit de ijstijd in Zuid-Wales.

Na een bijzondere pauze en met uitzicht op ‘Arthur’s Seat’ wordt het pad naar boven gevolgd, langs Tommy Jones obilisk  en naar een eerste stop ‘the diving board’ op de top van Corn Du met een fascinerend uitzicht op het meer en de route die gevolgd is. Even de benen over de rand laten bungelen en dan naar de laatste klim van de wandeling: Pen-y-fan. Na al het klimwerk van de wandeling blijkt de etappe naar de top relatief eenvoudig te zijn. Vanaf de top gaat het in bijna een rechte lijn terug naar de parkeerplaats. De afdaling geeft de groep alle tijd om na te genieten van de wandeling en de zere voeten te negeren.

Ps. het is ongetwijfeld niet de meest voor de handliggende route om de klim naar de top te maken, maar de uitzichten op de top zijn bijzonder, op de route kom je minder wandelaars tegen en de bonus is pootje baden in het koele water van het eeuwenoude meertje.

Facebooktwitter