Afstand: 13 kilomter (194 hoogtemeters)

Waar: Marloes (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: the clock tower, Marloes.

Samengevat: Vanuit het centrum van Marloes een wandeling over het kustpad, met uitzicht op Skomer Island.

Beoordeling: 8

Skomer Island staat bekend om de grote aantallen Papagaaiduikers en in het voorjaar de bluebells, en dus staat dit eiland op het wandelprogramma. Een wandeling op Skomer Island vergt enige voorbereiding (in principe zijn er per dag twee afvaarten om het eiland te bezoeken, voor deze overtocht worden de kaartjes volgens het systeem ‘wie-het-eerst-komt-wie-het-eerst-een-kaartje-heeft-en-met-twintig-bezoekers-is de-boot-vol’ verkocht en de boot vaart alleen bij redelijk weer).

De weersverwachtingen zijn goed voor vandaag, dus zijn de wandelaars vroeg paraat om naar Marloes te vertrekken om (hopelijk) op tijd te zijn voor kaartjes voor de eerste afvaart. Aangekomen in Marloes, blijkt de wind toch te veel zijn aangetrokken, dat aanleggen op het eiland niet verantwoord is. Dus vaart de boot vandaag niet.

Gelukkig is er een alternatief plan: een wandeling via Marloes Sands het Deer park. Vol goede moed vertrekt de wandelgroep vanuit Marloes, via een paar velden in de richting van het kustpad. Waar het eerste deel van de wandeling nog redelijk vlak is duikt het pad met het water in zicht behoorlijk naar beneden helemaal tot aan het strand. Aan het begin van de ochtend is het strand  niet veel meer dan een kleine strook zand aangevuld met enorme stapels stenen.

Vanaf het strand klimt de route weer naar de kliftop en vervolgt het ingelopen pad in de richting van Deer Park. Wijdse uitzichten over het Sint-Georgekanaal met in de verte Skomer Island vormen het steeds wisselende decor van de wandeling.Via Deer Park (in het park zijn, ondanks de naam, geen herten te bekennen. De verschillende pogingen om in de 18e en 19e eeuw op het puntje van de kliffen een hertenpark op te zetten zijn duidelijk mislukt, maar geeft nu wandelaars alle ruimte).

De route gaat tot het uiterste puntje van het vaste land en het lijkt bijna mogelijk om een steentje op het strand van het eiland te kunnen gooien. Toch eindigen alle steentjes in zee. De wandeling trekt via het weerstation, via de aanlegsteiger van het veerbootje dat vandaag niet vaart,  en nog meer kliftoppen terug in de richting van Marloes.

Nog een stile over en dwars door een veld voor over de verharde weg het laatste deel van de wandeling wordt afgelegd. Bij de kloktoren van het dorp eindigt de ochtend wandeling. Tijd om een plekje in de zon op te zoeken voor een vertraagde lunch.

Ps. de wandelgroep is het erover eens: jammer dat de boot niet de oversteek naar het eiland kon maken maar het rondje over het kustpad is zeker een goed alternatief.

Facebooktwitter