Afstand: 7 kilometer (389 hoogtemeters)

Waar: Abergavenny (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats National Trust aan het eind van Pentre Road, Abergavenny

Samengevat: Een wandeling over een niet te missen piek van de Brecon Beacons. De klim volgt het bekende pad naar de top en gaat via de minder bekende route terug.

Beoordeling: 7,5

De Sugar Loaf is bekend wandelterrein, maar met genoeg wandelpaden om uit te kiezen is er toch een wandeling te maken over onbekend terrein. Vanaf de parkeerplaats steekt de route het erf van de boerderij over en dan is direct te voelen dat het heuvelop gaat.

Het eerst deel van de route gaat tussen de bomen door met zo nu en dan een snelle blik op het hoogste punt van de wandeling. Na het overwinnen van een paar stiles (en niet vergeten het hek achter je te sluiten) wordt de oversteek van het veld gemaakt en dan kan de klim echt beginnen. De klim volgt het duidelijk ingelopen pad onder toeziend oog van een paar schapen.

Het is een redelijk steile klim maar er is genoeg tijd om regelmatig een stop in te lassen en van het uitzicht te genieten. Eenmaal op de top aangekomen is de beloning een driehonderdzestig graden uitzicht over het landschap.  Vanaf het trigpunt is het pad voor de terugweg duidelijk in het landschap te herkennen. Even goed kijken waar de belangrijke punten van de route ongeveer liggen en dan kan er aan de afdaling begonnen worden.

Was de klim al een uitdaging, de afdaling maakt het de wandelaar niet direct gemakkelijk. Maar wanneer het eerste steile stuk overwonnen is gaat het minder uitdagend heuvel af en wordt de wandeling in een ontspannen tempo voortgezet.

Ondanks dat het pad vooral heuvelaf gaat wordt er regelmatig stilgestaan. Een goed excuus om een foto te maken en een rondje te draaien en het uitzicht langzaam te laten veranderen voor de wandeling verder gaat. Bij de wegwijzer slaat de route het veld in en gaat in een rechte lijn het dal in. Bij de boerderij is het even zoeken naar het pad dat in de richting van het startpunt van de wandeling gaat.

Er moet nog wel een klein klimmetje overwonnen en een paar schapen ontweken worden voor de laatste stile van de wandeling bereikt wordt. Na het oversteken van het erf komt de parkeerplaats in zicht en kunnen de wandelschoenen weer ingepakt worden.

Ps. algemeen oordeel van de wandelgroep is dat het altijd bijzonder is de top van een uitdagende klim te bereiken. Het uitzicht tijdens de wandeling is meer dan de moeite waard.

Facebooktwitter