Afstand: 4 kilometer

Waar: Poppit Sands (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats (met betaalautomaat en geen honesty box) van Poppit Sands

Samengevat: Een korte wandeling inclusief een paar uitdagende klimpartijtjes over de rotsblokken en een stukje over het brede strand. Let op: de wandeling is alleen te maken bij eb.

Beoordeling: 7

Op het middagwandelprogramma staat een kort rondje inclusief strandwandeling in de planning. Met lovende recenties over het strand bij Poppit Sands is de groep het snel eens over de locatie. Buiten het strandseizoen (en het feit dat vanmiddag de zon het ook af laat weten) is het geen probleem om een plekje te vinden op de parkeerplaats bijna direct naast het strand.

Nadat het parkeergeld in de parkeermeter is achter gelaten, is de groep klaar om op pad te gaan. De weg gaat van af het begin behoorlijk steil omhoog, waardoor de kuiten direct in de stress schieten. Maar met al een beetje wandelervaring in het overwinnen van onvoorziene klimmetjes, wordt ook nu met een kleine glimlach de klim overwonnen.

Toch blijkt het enthousiasme voor een wandeling met veel hoogtemeters en een imposante hoeveelheid kilometers deze middag niet overmatig groot te zijn. Wanneer de route de wandelaars de mogelijkheid voor een korter, alternatief rondje geeft, is het besluit snel genomen en de lange wandeling ingewisseld voor het kortere alternatief.

Voordeel van de keuze is dat gelijk aan de afdaling begonnen kan worden en er helemaal tot zeeniveau naar beneden gewandeld kan worden. Aan de voet van de afdaling aangekomen, komt de wandelgroep voor een lastig dilemma te staan: of weer de klim helemaal naar de top te maken of via het strand terug te wandelen. Het lijkt een voor de hand liggende keuze te zijn wanneer klimmen niet op wild enthousiasme kan rekenen vanmiddag.

Lastig punt is wel dat het strand bezaaid ligt met grote rotsblokken. En omdat de verzameling rotsblokken tot in het water liggen, vergt het behoorlijk klim-, kunst- en vliegwerk om het zandgedeelte van het strand te bereiken. Met de nodige hilariteit lukt het de hele groep om met enigszins droge voeten het zand te bereiken.

Omdat het nu eb is, is het strand een brede zandstrook. Op het gemak en met twee vingers in de neus omdat het een vlakke wandeling is , wandelt de groep in een rustig tempo terug in de richting van de parkeerplaats waar het zout en het zand van de schoenen wordt gestampt.

Algemeen oordeel: misschien niet direct voor herhaling vatbaar maar zeker een belevenis.

Ps. op de kaart van de wandeling lijkt het of de wandeling voor het grootste gedeelte door het water is gegaan, maar schijn bedriegt. Maar het helpt wanneer het water laag staat. De wandeling is dus alleen met droge voeten te maken tijdens eb.

 

Facebooktwitter