Afstand: 6 kilometer + 6 kilometer (379 hoogtemeters)

Waar: Cwmtydu en New Quay (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar (heen en terug)

Startpunt: parkeerplaats Cwmtydu en parkeerplaats New Quay

Samengevat: Een wandeling over ‘the coast path’ vanuit Cwmtydu naar New Quay en weer terug. Steile klimmetjes en smalle wandelpaadje met een uitgestrekt uitzicht over de Ierse Zee.

Beoordeling: 8

Blauwe lucht in Wales is altijd een goede reden om te gaan wandelen. Vandaag nog een keer een etappe over het kustpad, nu van Cwmtydy naar New Quay en over hetzelfde pad weer terug. Klinkt misschien saai maar de ervaring leert dat het gedraaide perspectief tussen heen en terugweg wel zo groot is dat het niet als dezelfde wandeling voelt. Voor- of nadeel is wel dat je als wandelaar precies weet welke zware klimmetjes nog wachten.

De parkeerplaats in Cwmtydu is weer voorzien van een ‘honesty box’ en in goed vertrouwen wordt het parkeergeld van 1 pound gedaan in het doosje waar ook het geld voor de verse eieren in achter gelaten kan worden

Een etappe van het kustpad beginnen op zeeniveau betekent dat het direct heuvelop gaat om vervolgens ook gelijk maar weer heuvelaf te gaan. De wandeling volgt het niet te missen pad met zo nu en dan een kleine variatie om de loslopende paarden of schapen te ontwijken en houdt bijna de hele route een vrij uitzicht op de Ierse Zee.

Ook deze etappe daagt de wandelaar regelmatig uit tijdens de verschillende klimmetjes. Maar met regelmatig een pauze om foto’s te maken en op adem te komen lukt het om in een redelijk ontspannen tempo het draaipunt van de wandeling, New Quay te bereiken. Het scheelt dat het laatste stuk naar beneden gaat.

Na kort overleg wordt besloten niet de pauze in New Quay te nemen, maar direct terug te wandelen. Wandelend over bekend terrein en soepel de verschillende klaphekken achter de laatste wandelaar sluitend, gaat het bija in een sneltreinvaart terug en lijkt het tweede deel van de wandeling duidelijk korter dan de heenweg.

Op het kiezelstrand van Cwmtydu nog even uitblazen en de laatste thee drinken en dan is het tijd om de wandelschoenen uit te doen en terug te gaan van Llangrannog voor de lunch.

Algemeen oordeel van de wandelgroep is dat het een van de favoriete etappes van het kustpad is. Mooie uitzichten en een heel stuk van het pad gaat bijna over het randje van de kliffen. Fijn gewandeld.

Ps. de wandeling kan zonder problemen ook van New Quay naar Cmwtydu en weer terug worden gewandeld.

Facebooktwitter