Afstand: 2 kilometer

Waar: Llangrannog (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Saint Carannog’s church, Llangrannog

Samengevat: Een wandeling bij laag water via het strand van Llangrannog, langs Carreg Bica, naar het strand van Cilborth. Vanaf het strand de klim naar de kliftop en via het kustpad terug naar de start.

Beoordeling: 7,5

In de verzameling van wandelingen in Wales, kan een wandeling met een legende niet ontbreken. Vanaf Saint Carannog’s Church gaat de ‘legende-wandeling’ in de richting van het strand van Llangrannog. Lang genoeg gewacht op laag water zodat zonder grote uitdagingen de oversteek tussen de twee stranden en langs ‘de tand van de reus’ gemaakt kan worden.

Dit herkenbare stuk steen, Carreg Bica genaamd, komt regelmatig op foto’s voor en volgens de legende is het een tand van de reus Bica. Volgens de legende is het strand van Llangrannog de voetafdruk van de linkervoet van de reus en het strand van Cilborth de rechtervoetafdruk. Om van zijn tandpijn af te komen ging de reus met beide voeten in het water staan en spuugde zijn los gekomen tand in de zee.

Aan de voet van het indrukwekkende stuk gesteente voelt de wandelaar zich toch wel een stukje kleiner dan normaal. Vanaf het strand van Cilborth wordt de klim naar boven gemaakt via de trap. Hier en daar is de leuning wat gammel, maar zonder kleerscheuren of geschaafde knieën bereikt de wandelgroep de top van de klim.

Via de ingelopen route van ‘the coast path’ gaat het in een rustig tempo terug in de richting van Llangrannog.

Nog een kleine omweg over het strand en een laatste klim in de richting van Saint Carannog’s church voor de wandelschoenen omgewisseld kunnen worden voor een paar droge schoenen. Blijkt het voor sommige wandelaars toch moeilijk te zijn om op het strand de voeten droog te houden.

Ps. Bijzonder aan de wandeling is dat met laag water er zonder problemen een wandeling over de stranden gemaakt kan worden. Bij hoogwater staat het verbindingsstuk tussen de twee strandjes onder water en is de oversteek onmogelijk vanwege de stromingen.

Facebooktwitter