Afstand: 8 kilometer (211 hoogtemeters)

Waar: Abergavenny (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats National Trust aan het eind van Pentre Road, Abergavenny

Samengevat: Een wandeling die de Sugar Loaf rechts laat liggen. Na een kleine klim ligt de Sugar Loaf duidelijk in het blikveld, maar de route kiest vandaag de verschillende wandelpaden aan de voet van de heuvel.

Beoordeling: 7,5

 

Vroeg op pad om er zeker van te zijn dat er nog plek is op de parkeerplaats aan het begin van de route richting de Sugar Loaf. Met een gerust hart dat het aantal hoogtemeters in deze wandeling te overzien zijn, wordt aan de wandeling begonnen.

Via het erf van de boerderij (niet vergeten het hek goed te sluiten) wordt het zandpad ingestoken. Soepel wordt het hoogteverschil overwonnen en komt de Sugar Loaf langzaam in beeld. Na het oversteken van het grasland, waar een aantal schapen duidelijk niet onder de indruk is van de wandelaars, is er kort overleg bij het klaphek.

Volgens het principe ‘de-meeste-stemmen-gelden’ wordt besloten vandaag de klim naar de top van de heuvel niet te maken en er een relatief ontspannen wandeling van te maken. Gelukkig zijn er een paar ingelopen paden te herkennen en gaat de route in een rechte lijn verder.

Ongemerkt vormt de top van Mynydd Llanwenarth het keerpunt van de wandeling en gaat het weer in de richting van het klaphek. Voor het klaphek slaat de route rechts af en volgt een graspad in de richting van het dal.

Bij de stapel stenen (na achter laten van een kleine toevoeging aan de stapel) gaat het in de richting van de groenstrook. Even goed uitkijken voor de onder het dikke bladerdek verstopte losliggende stenen om met een soepele tred de laatste meters van de wandeling af ronden.

Na een korte bespreking van de wandeling is het oordeel dat de route een prima alternatief is voor wanneer de wandelaar geen puf heeft voor de laatste steile klimmeters naar de top van de Sugar Loaf. De verrassing in het laatste stukje van de wandeling waren (alleen in april-mei) de bluebells.

Ps. de parkeerplaats aan het begin van de wandeling is niet al te groot. Dus op mooie wandeldagen is het afwachten of er parkeerruimte is. Het is ook mogelijk om de wandeling vanuit Abergavenny te starten. Dat voegt wel een behoorlijk aantal hoogtemeters aan de wandeling toe.

Facebooktwitter