Afstand: 16 kilometer

Waar: Goor (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Station Goor, Stationslaan 3, 7471 AP Goor (inclusief parkeerplaats)

Samengevat: Een afwisselende wandeling door het coulissenlandschap van Twente. Lange rechte stukken worden afgewisseld met kronkelende paadjes. Onderweg passeren drie kastelen de revue.

Beoordeling: 8

Vandaag staat er een kleine uitdaging op het programma. Een wandeling ‘old school’: gewoon van een routebeschrijving op papier. De hele wandeling past op een A4-tje dus dat is mooi overzichtelijk. Het startpunt van de routebeschrijving is het station van Goor. Via de winkelstraat en langs de kerk trekt de route het groen in (even uitkijken bij het oversteken van de onbewaakte spoorovergang) een breed grindpad op.

Aan het eind van het grintpad een beetje stress. Volgens de route moet de wandelaar RD (rechtdoor), maar buiten een groot maisveld is er rechtvooruit geen wandelpad te vinden. De beschrijving doorlezend, helpt de groep ook niet verder op weg. Besloten worden om de beproefde methode van kop-of-munt in te zetten en er maar een eigen wandeling van de maken. Het wordt munt en dus slaat de groep links af. Bij het smalle zandpad langs een beekje wordt gesloten het brede grindpad te verlaten en  het smalle paadje te volgen.

Wanneer het Twentekanaal wordt bereikt, blijkt de groep, na een korte check van de routebeschrijving, toch  de oorspronkelijke route van de wandeling te volgen. Langs het kanaal is de route niet te missen. Bij de brug wordt besloten niet de steile klim te maken, maar de iets langere en minder inspannende route via de weg te volgen.

Aan de andere kant van het Twentekanaal steekt de route het eerste landgoed van de wandeling op. Via smalle paadjes, een breed grindpad en een laan met indrukwekkende beuken wordt het eerste kasteel, ‘Huis te Diepenheim’ bereikt. Het kasteel is gebouwd in 1648 en daarmee het oudste kasteel van Diepenheim. Na een extra rondje om de waterpartij gaat het langs de kerk en door het centrum van Diepenheim in de richting van Kasteel Nijenhuis. Met een vermelding van het bouwwerk uit 1457 (toen nog geen kasteel) maakt het al sinds eeuwen onderdeel uit van het landschap.

Na een omtrekkende beweging om het kasteel, volgt de route een bospas in de richting van Landgoed Weldam, een van de grotere landgoederen  van Oost-Nederland. Het uitzicht op het derde kasteel van de wandeling geeft een beetje het gevoel van een wandeling in Frankrijk. Via het laatste zandpad van de wandeling wordt de doorgaande weg weer bereikt.

Voor de tweede keer wordt vandaag het Twentekanaal overgestoken en slingert het laatste stukje van de wandeling door de bebouwde kom van Goor.

De wandelgroep is unaniem: mooie wandeling die, geholpen door het zonnige weer van vandaag, de wandelaar soms de illusie gaf in Frankrijk te wandelen. Na het stressmoment in het begin van de wandeling was het een ontspannen rondje.

Ps. ben je minder ‘old school’ dan kun je het beschikbare gpx-bestand downloaden. De routebeschrijving start in Goor, maar Diepenheim is ook een prima startpunt voor deze rondwandeling. Voordeel van starten in Diepenheim is dat het lange rechte stuk langs het kanaal en langs het spoor midden in de wandeling vallen.

Facebooktwitter