Afstand: 5 kilometer

Waar: Utrecht (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Centraal Station Utrecht

Samengevat: Een korte wandeling door de binnenstad van Utrecht. De wandeling komt langs verschillende musea, inclusief het Nijntje Museum en de Domtoren, die in de binnenstad te vinden zijn. Finish op een terras aan een van de grachten.

Beoordeling: 7,5

Voor een korte stadswandeling is de keuze voor vandaag gevallen op Utrecht, een van de eerste steden van het huidige Nederland die stadsrechten kreeg. Vanaf het Centraal Station Utrecht is het niet meer dan een zebrapad oversteken voor het historische centrum wordt bereikt. Nijntje staat hier geduldig te poseren voor iedereen die graag samen op de foto wil.

Het niet te missen herkenningspunt van de wandeling is de Domtoren. Honderdtwaalf meter hoog is het bouwwerk nadrukkelijk aanwezig. Na een verhit overleg (wat meer het gevolg was van de zomerse temperaturen dan het meningsverschil) wordt besloten de klim van 465 treden voor een andere wandeling te reserveren en vandaag de koele schaduw langs de grachten op te zoeken.

Nadat er een omtrekkende beweging om de Domtoren is gemaakt, volgt de wandeling in een lange rechte lijn de Nieuwegracht, maakt een doorsteek bij het ‘Catharijneconvent‘ en keert terug naar de Nieuwegracht. Even stilstaan bij de ‘brandbel‘ voor een korte aanvulling op de algemene geschiedeniskennis.

Vanaf de ‘brandbel’ gaat de wandeling langs het ‘Centraal Museum’ en het ‘Nijntje Museum’ in de richting van de Stadsbuitengracht. De route volgt het voetpad en maakt daarmee een grote omtrekkende beweging om de gracht (een goed en korter alternatief is om voor de brug rechts af te slaan en door het park langs de gracht te wandelen).

 

Tussen het groen van de bomen door is ongetwijfeld een van de meer futuristische kunstwerken van Utrecht te zien: de UFO op de gevel van de ‘Inktpot’. Dit grootste bakstenen gebouw (22 miljoen gemetselde stenen) van Nederland (inclusief vleermuizenkolonie) vormt met het stalen kunstwerk een bijzondere combinatie.

Nog een paar straten voor het laatste museum op de route wordt bereikt, Museum Speelklok. Vanaf dit museum is het maar een paar straten nog om te wandelen voor de gracht wordt bereikt en de wandelgroep besluit een punt achter de wandeling te zetten en neer te strijken op een van de terrasjes.

Algemeen oordeel van de wandelgroep: afwisselende stadswandeling met genoeg afleiding, mooie uitzichten en een ongekend grote keus aan te bezoeken musea.

Facebooktwitter