Afstand: 9 kilometer

Waar: tussen Heerde en Epe (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanaf de parkeerplaats van het Gelders landschap “landgoed de Dellen”.

DSCF1508

Ondanks de waterkou en de niet al te opbeurende weersvoorspellingen, toch maar de wandelschoenen ingeladen voor een wandeling in de buurt.

“Landgoed de Dellen” heeft veel wandelpaden dus keus genoeg. Vandaag gekozen om het eerste deel van de wandeling aan de andere kant van de Zuidweg te lopen (langs het schietterrein, maar op zondag zijn er weinig oefeningen). Door het klaphek is al snel duidelijk dat het een natte, gladde en glibberige wandeling gaat worden.

Het eerste rondje volgt het hek langs het schietterrein. De klap van het dichtvallende hek heeft al het wild wel opgeschrikt, dus vanmiddag geen overstekend wild te zien. Nog een klaphek verder begint het tweede rondje van de wandeling. Ook hier is weinig mogelijkheid om van de route af te wijken vanwege de afrastering.  Ondanks de vooruitzichten van kou, regen en hagel, is het nu vooral zonnig. Dat levert nog een paar plaatjes met typisch hollandse luchten op.

DSCF1507

En gelukkig zijn er voldoende blauwe stukken te zien. Na het tweede rondje over de hei, steken we weer de Zuidweg over. Het derde rondje gaat richting de schaapskooi en de “Renderklippen”.

Met de nodige hik-stap-sprongen om de plassen heen houden we de voeten droog. Na een paar slingerbewegingen komen we op een gedeelte van een lange-afstand pad terecht. De KNNV heeft hier een paar informatiebordjes langs de route gezet (wie kan het verschil uitleggen tussen een zomer eik en een winter eik? Hint: wel of geen gesteeld blad, hoewel gesteeld volgens de aanwezige pubers geen woord is dat door het groot nationaal dictee zou komen. Het verschil kan hen overigens gestolen worden).

DSCF1511

Na de enige klim van vandaag, met uitzicht over de “Renderklippen” (inclusief informatiebord over ijstijden, stuifduinen en gletsjers), gaan we terug richting de parkeerplaats. Bij de auto goed de modderschoenen afstampen.  Nog geen vijf minuten later valt dan toch de beloofde hagelbui naar beneden.

Ps. onderweg is er geen gelegenheid voor koffie of thee, tenzij meegebracht in een thermoskan.

Facebooktwitter