Afstand: 10 kilometer

Waar: Apeldoorn (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats bij Paleis Het Loo in Apeldoorn

Samengevat: Een wandeling door het paleispark van het museum.  Alleen tussen 1 april en 31 mei is het gedeelte van het park rond Het Oude Loo opengesteld voor wandelaars. Een deel van de route is dus niet buiten deze periode te wandelen.

Beoordeling 7,5

Vol goede moed begint de wandeling vandaag op de parkeerplaats van Paleis Het Loo. Voorzien van een toegangskaartje voor het park wordt het eerste zandpad opgewandeld. In dit gedeelte van het park staan er verschillende routepaaltjes maar uit de vrije pols is het hier geen probleem om een wandeling te maken.

Na het kruisen van de brede Koningslaan, alleen uitkijken voor wandelaars,  hardlopers en vandaag een ree die zich wijselijk half uit het zicht tussen het groen verstopt, wandelt de groep in de richting van Het Oude Loo. Vandaag wordt het doolhof overgeslagen maar wordt nog wel even stil gestaan bij de slotgracht met uitzicht op het oude slot. In bijna een rechte lijn gaat het via de kortste route in de richting van de Hoge en Lage Veldvijver.

Nadat het uiterste puntje van de vijver bereikt is, kan de terugweg beginnen. Via een van de badhuisjes (met uitzicht op het andere badhuisje en een bankje voor wie even aan een korte pauze toe is) volgt de wandeling met meest rechts gelegen zandpad. Voorzien van het nodige visserslatijn over vissen die minstens een meter langs zijn en een kop hebben bijna zo groot als een voetbal is er binnen de groep genoeg gesprekstof beschikbaar voor de komende kilometers.

In dit gedeelte van het Kroondomein is de keuze aan wandelpaden beperkt dus geen kans om in kringetjes rond te gaan draaien. En om de route helemaal niet te missen te maken, volgt het voor een deel het lange rechte zandpad.

 

Via de Koningslaan en door het hertenpark (let op het hek valt soms met een bijna oorverdovende klap dicht) gaat de route weer in de richting van de toegangspoort van het park. Na een laatste extra bocht wordt de parkeerplaats bereikt en kunnen de wandelschoenen opgeruimd worden.

Ps. de wandeling kan gecombineerd worden met een bezoek aan Paleis het Loo. Om een rondje om de veldvijvers te maken kan de wandeling ‘All you need is love‘ gevolgd worden.

Facebooktwitter