Afstand: 13 kilometer

Waar: Staverden (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Uddelermeerweg 2, 3852 NV Staverden (of Ermelo, afhankelijk van het navigatiesysteem)

Samengevat: Een lange wandeling door het bos en over de hei met als start- en eindpunt de parkeerplaats van Landgoed Staverden. Onderweg zijn er mooie stukken bos, en doorkijkjes over de weilanden.

Beoordeling: 7

Voor een wandeling op de Veluwe is ‘Landgoed Staverden’ een voor de hand liggende optie. Op de parkeerplaats worden de wandelschoenen aangetrokken. Er kan gekozen worden voor een van de uitgezette wandelroutes, maar de wandelgroep besluit op goed geluk een rondje door de omgeving te maken.

Via het park van het landgoed en langs het terras wordt gekozen voor het lange recht grindpad op het randje van het bos en de velden. Na het behendig oversteken van het wildrooster en de doorgaande weg gaat de route verder over de brede zandpaden van het ‘Leuvenumse bos’.

Na een paar omtrekkende bewegingen wordt het ‘Leuvenumse bos’ verlaten. Zonder een nat pak te halen bij het oversteken van de beek gaat de wandeling verder over ‘Landgoed Leuvenum’. Hoewel het terras er uitnodigend uit ziet, besluit de groep het wandeltempo vast te houden en stug door te wandelen.

Weer een lange rechte weg te volgen in de richting van de hei. Na nog een wildrooster overwonnen te hebben wordt het asfalt weer ingeruild voor een zandpad (of voor wie wil kan voor het verharde fiestpad naast de zandweg kiezen).

Nog een wildrooster over steken en dan gaat in een lange rechte lijn in de richting van het kerkje en dan terug naar ‘Landgoed Staverden’ waar de groep nog langs het doolhof wandelt in de richting van de parkeerplaats en het eindpunt van de wandeling.

Algemeen oordeel van de groep: afwisselende wandeling met bos, veld en heide.

Ps. onderweg is er gelegenheid voor een koffiepauze en het terras bij Landgoed Staverden is ook een prima plek voor koffie met gebak of een lunch.

Facebooktwitter