Afstand: 7 kilometer

Waar: Amsterdam (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: een wandeling door het centrum van Amsterdam met als thema “Rembrandt”. De wandeling zoals ik hem heb gelopen start op “de Dam” (dat was handiger want ik was met de trein naar Amsterdam gekomen). Maar de wandeling kan natuurlijk ook gestart worden bij het Rijksmuseum. De wandeling is gemaakt door het Rijksmuseum. De route komt langs leuke plekken en samen met de informatie uit de flyer ben je aan het eind van de wandeling niet alleen een paar foto’s maar ook wat kennis rijker.

DSCF1482

Vandaag een keer de bossen, velden en hei gelaten voor wat het is en een wandeling opgezocht door het bruisende hart van Amsterdam.  Deze wandeling gaat langs een aantal van de gebouwen dit een verbinding hebben met Rembrandt. Natuurlijk wordt er ook gewandeld langs de talloze winkeltjes, eettentjes, galeries, het stadsarchief en nog veel meer gebouwen. Zijn er wel eens wandelingen geweest waar meer dan 10 kilometer is afgelegd zonder iemand tegen te komen, de wandeling van vandaag zal ongetwijfeld drukker zijn.

Hoewel de wandeling officieel bij het Rijksmuseum begint,  heb ik zoals gezegd mijn startpunt op de Dam neergelegd. Thuis nog even de aangepaste wandeling zo goed als het ging uitgeschreven, want in de drukte van een wereldstad op een getekend kaartje mijn weg gaan vinden is mij net een uitdaging te groot. Het is gelukkige droog geworden en dus gaat hopelijk het papiertje met de route beschrijving lang genoeg mee. Het startpunt weet ik in ieder geval probleemloos te vinden. Na een paar pogingen geef ik het op om de Paleis op de Dam in zijn geheel op de foto te krijgen en zet ik de benenwagen in beweging.

Langs het Paleis op de Dam (en een extra slinger langs de Nieuwe Kerk), richting de Westerkerk en de Rozengracht (nr 184). Vanaf dit punt liet de tekening op de kaart een witte vlek zien. Dus op goed geluk wandel ik vanaf de Rozengracht in de richting van het Rijksmuseum. Langs een paar herkenbare gebouwen zoals het hoofdkantoor van politie, “de Melkweg” en “Paradiso” met de herkenbare daklijn van het museum in zicht, is de aansluiting met het kaartje weer gemaakt.

DSCF1486

Vanaf hier slingert de route over de verschillende grachten, tot aan de Amstel. En toevallig of niet, komt Rembrandt net langs varen. De wandeling gaat verder met een lus om de “Stopera”  en komt zo langs “het Rembrandthuis”.

Het laatste pand van de wandeling ( in deze volgorde) is “de oude kerk” en met nog een paar omtrekkende wandelbewegingen kom ik weer op “de Dam” uit. Een leuke manier om weer andere plekken in Amsterdam te ontdekken.

DSCF1477

Ps. Via de link kun je een pdf downloaden met korte wetenswaardigheden over de gebouwen die in de “Rembrandt-wandeling” zijn opgenomen.

Facebooktwitter