Afstand: 12 kilometer

Waar: Punthorst (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt : Vijverweg 5, 7715 PA Punthorst

Samenvatting: Een verrassend afwisselende wandeling door de bossen van de ‘boswachterij Staphorst’ van staatsbosbeheer. Bos, velden, hei en een oude vijver zijn het decor van de wandeling.

Beoordeling: 8

De parkeerplaats van staatsbosbeheer is het startpunt voor de wandeling van vandaag. Op goed geluk is de locatie van vandaag gekozen. De wandelschoenen worden aangetrokken in de schaduw van de bomen, rugzak ingepakt en gps-apparaat aangezet, klaar voor vertrek voor een wandeling door het bos van staatsbosbeheer. Het bos is geen eeuwen oud maar tussen 1930 en 1940, als werkverschaffingsproject,  aangelegd door werklozen uit het westen van het land.

De bospaden in het eerste deel van de wandeling liggen op de grens van bos en veld. Aan de ene hand staan de bomen (op de meeste plaatsen ten minste) in rechte lijnen langs de paden terwijl aan de andere hand er een ruim uitzicht over graslanden en akkers is. Willekeurig worden de verschillende zandpaden gevolgd.

Bij het brede zandpad met uitzicht op de heide wordt besloten het zandpad in de richting van een paar vennetjes te volgen (soms over de mountainbikeroute en soms over het ruiterpad, maar gelukkig is er weinig ander verkeer). Nog tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw werd er bij deze vennen turf gewonnen. Door de lage waterstand gaan de vennen nu bijna helemaal schuil onder de begroeiing maar is het nu een prima plek voor een korte pauze.

Na het rustmoment gaat de wandeling verder in de richting van de ‘oude vijver’ een ander werkverschaffingsproject. Deze vijver, nu een trekpleister voor libellen,  is met de schop uitgegraven en het zand is kruiwagen-voor-kruiwagen een klein stukje verderop weer neergelegd.

 

 

Vanaf de vijver worden nog een paar bospaden gevolgd voordat toch nog onverwacht snel het eindpunt van de wandeling weer in zicht komt.

De wandelgroep is unaniem over de wandeling: geen grootse en meeslepende belevenissen maar het onverwacht afwisselende landschap opgeteld bij de kleine geschiedenisles leidt tot de de slotsom van een geslaagd rondje.

Ps. de bebouwde kom van Punthorst is niet ver weg maar omdat er  in het dorp geen terras of bakker te vinden is, ontbreekt de koffiepauze in deze wandeling. Tenzij er een uitgebreide picknickmand is meegebracht.

Omdat het grootste gedeelte van de wandeling door bosgebied gaat, is het verstandig na de wandeling goed te controleren of er teken zijn opgepikt.

Facebooktwitter